Srbija druga u Evropi po obolevanju i umiranju od raka pluća

Rak pluća je jedan od najčešćih malignih tumora u Srbiji, ali i svetu. Od njega u našoj zemlji godišnje oboli više od 5.500 ljudi, a umre oko 4.500 pacijenata.
Srbija druga u Evropi po obolevanju i umiranju od raka pluća
Foto: 021
Od njega u našoj zemlji godišnje oboli više od 5.500 ljudi, a umre oko 4.500 pacijenata.
 
To je vodeći maligni karcinom među muškarcima, a posle raka dojke, debelog creva, to je treći po učestalosti uzrok obolevanja i drugi uzrok umiranja među ženama.
 
Profesorka Dragana Jovanović sa Klinike za pulmologiju KCS i predsednica Respiratornog udruženja Srbije, kaže da se naša zemlja po obolevanju i smrtnosti od raka pluća, nalazi na drugom mestu u Evropi.
 
Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen porast broja obolelih od raka pluća za 27,4 odsto, a porast je više nego duplo veći kod žena nego kod muškaraca.
 
Upitana da li bombardovanje i osiromašeni uranijum imaju veze sa povećanjem broja obolelih, ona kaže da ima mesta za razmišljanje o tome, ali se prvo moraju utvrditi činjenice, pa tek onda izaći sa podacima.
 
Pušenje je glavni rizik
 
- Pušenje je glavni rizik za nastanak raka pluća i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena. Zvanična istraživanja pokazuju da u Srbiji 2014. godine registrovano da oko 35 odsto populacije puši - rekla je za Tanjug Jovanović.
 
Ona kaže da strastveni pušači od svoje 55. godine treba da idu na redovne godišnje preglede, odnosno na takozvani niskodozni skener pluća, ali da moraju i da znaju da on ne može otkriti kod svih karcinom puća. Bolest se obično otkrije kasno u odmakloj fazi jer su simptomi bolesti nespecifični i neodređeni. Kad se simptomi pojave, obično je reč o već odmakloj fazi bolesti.
 
Simptomi bolesti
 
Simptomi koji ukazuju na pojavu karcinoma pluća su suv kašalj ili s iskašljavanjem sekreta, otežano disanje ili gušenje, bol u grudnom košu, neobjašnjiv umor, ponekad iskašljavanje sukrvice ili krvi, otok vrata i lica, osećaj nedostatka vazduha, gubitak apetita i telesne težine, promuklost, bol u grudima, ramenu ili leđima.
 
Ona pojašnjava da treba imati na umu da su kašalj s iskašljavanjem i otežano disanje takođe uobičajeni simptomi pušačkog bronhitisa i hronične opstrukcije bolesti pluća, pa ti ljudi često promenu karaktera ili inteziteta kašlja ne dovode u vezu s ovom teškom bolešću.
 
"Često se javlja i promuklost koja ne prolazi uz iskašljavanje krvi. Osobe sa plućnim karcinomom ponekad imaju česte respiratorne infekcije, poput zapaljenja pluća, koje mogu da budu i jedina manifestacija postojećeg karcinoma", pojašnjava ona.
 
Kod najmanje trećine pacijenata koji imaju karcinom pluća, javlja se izraženi gubitak telesne mase i malaksalost.
 
Nespecifični simptomi su i bol u ramenu ili ruci, te se dešava da se pacijenti dugo leče pogrešno - fizikalnom terapijom, kod reumatologa ili neurologa, dok ne postane očigleno da je reč o uznapredovalom karcinomu pluća. Genetika, takođe, igra značajnu ulogu kod karcinoma pluća te su u većem riziku da obole od ove bolesti osobe kojima je član porodice imao rak pluća, rak grla i bilo koje druge maligne tumore.
 
Šanse za izlečenje
 
Šanse za izlečenje su, pojašnjava Jovanović, decenijama imali pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi, koji su operisani, a u poslednjih 15 godina situacija se drastično menja pojavom persolizovane, molekularne-biološke terapije, imunološke terapije uz pomoć kojih je preživljavanje za neke pacijente u metastaskoj, raširenoj bolesti moguće i godinama.
 
Zahvaljujući personalizovanoj terapiji, vreme preživljavanja za neke pacijente sa adenokarcinomom pluća lečene molekularnom terapijom se u današnje vreme meri u godinama, a ne više u mesecima.
  • eh

    12.05.2017 19:49
    ovo sve da stavljate u one "osiromašeni uranijum nas ubija" vesti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.