Tri šoljice kafe na dan čuvaju bubrege

Tri šoljice kave na dan mogu da pomognu osobama koje pate od hroničnih bolesti bubrega da duže žive, pokazalo je 12-godišnje istraživanje u kojem je učestvovalo 2.300 pacijenata.
Tri šoljice kafe na dan čuvaju bubrege
Foto: Pixabay
Pokazalo se da pacijenti koji piju najmanje tri šolje kave na dan imaju za četvrtinu manji rizik od prerane smrti. Jedna do dve šoljice na dan smanjuju rizik od 12 do 22 posto u odnosu na one osobe koje kafu uopše ne piju, prenosi Večernji.
 
Portugalski istraživači veruju da temeljem ovih rezultata, obolelima od hroničnih bolesti bubrega mogu da savetuju da piju više kafe. Dr Migel Viera, jedan od autora studije sa Medicinskog Centra Severni Lisabon, rekao je kako se pokazalo da oni koji piju više kafe imaju manji rizik od smrtnosti uzrokovane hroničnom bolešću bubrega. 
 
Pacijenti kojima je dijagnostikovana hronična bubrežna bolest imaju veći rizik od srčanog i moždanog udara, a preti im i otkazivanje bubrega. Poznate su zdravstvene prednosti ispijanja kafe, ali ovo je prvo istraživanje sprovedeno kako bi se utvrdila povezanost ispijanja kafe i manjeg rizika od smrti kod bubrežnih bolesnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.