Ćelije tumora se hrane aminokiselinom koja se nalazi u hrani

Naučnici sa Kembridža uradili su istraživanje o tome kako hrana utiče na blokiranje rasta i širenja ćelija raka.
Ćelije tumora se hrane aminokiselinom koja se nalazi u hrani
Foto: Pixabay
Utvrdili su da se ćelije tumora dojke "hrane" hranjivim sastojkom koji se zove asparagin, a može se naći u šparglama, mesu pernatih životinja, plodovima mora i drugoj hrani.
 
Studija je izvedena na Institutu Kembridž na miševima koji imaju agresivni oblik raka dojke. Miševi bi obično uginuli za nekoliko sedmica jer bi se tumor proširio na celo telo, ali su im naučnici davali hranu koja ima nizak nivo asparagina ili lekove koji blokiraju ovaj sastojak pa se tumor nije širio.
 
Asparagin je aminokiselina koja pravi blok proteina koji dodatno hrane ćelije raka.
 
"Utvrdili smo da su specifični oblici raka zavsni od specifičnih sastojaka iz naše hrane. U budućnosti se nadamo da ćemo modifikovanjem ishrane pacijenta ili korišćenjem lekova koji menjaju način na koji ćelije tumora mogu pristupiti ovim sastojcima unaprediti rezultate terapije", rekao je prof. Greg Hanon.
 
Početna faza tumora nije smrtonosna. Tek kada nastupi metastaza tada dolazi do fatalnih posledica. Ćelije raka prolaze kroz velike promene kako bi se proširile - razdvajaju se od glavnog tumora i prolaze krvlju do određenog dela tela gde se dalje razvijaju. Naučnici veruju da veliku ulogu u ovom procesu ima asparagin.
 
Sada slede istraživanja na ljudima, a naučnici savetuju pacijente obolele od raka da ne idu na striktne dijete u kojima će se potpuno odreći neke hrane pre nego što se posavetuju s lekarima.
  • @Orwell Vegan

    17.02.2018 15:45
    ja
    pogotovo špargle, koje se i zovu asparagus...
  • Filip

    12.02.2018 08:46
    @vegan
    Ne treba izbacivati meso, nego jesti kako se na ovim prostorima oduvek jelo: umereno svega. Covek je svastojed.

    A aspargin prisutan najvise u biljnim proteinima.

    Asparagine is present in plants proteins in large amount.
    Animal sources: dairy, whey, beef, poultry, eggs, fish, lactalbumin, seafood.
    Plant sources: asparagus, potatoes, legumes, nuts, seeds, soy, whole grains. Asparagine is found in potatoes so eating French fries will give you asparagine along with starch. It is also found on roasted coffee.
  • Filip

    12.02.2018 08:35
    @vegan
    Zar lepo nisu napisali da ga ima u šparglama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.