Znaci da imate manjak vitamina D u organizmu

Istraživanje "Harvard School of Public Health" pokazalo je da milijardu ljudi u svetu pati od manjka vitamina D.
Znaci da imate manjak vitamina D u organizmu
Foto: Pixabay
Ako izbegavate izlaganje kože suncu, kao i konzumaciju određenih vrsta namirnica i suplemenata, moguće je da ste i vi deo te velike brojke.
 
Vitamin D čini grupa od sedam vitamina koji se sintetizuju u koži pod uticajem sunca, odnosno u direktnom izlaganju ultraljubičastim zracima, a može se naći u hrani poput ribljeg ulja, mesa, mleka i mlečnim proizvodima, žumancetu i gljivama.
 
Prosečnoj odrasloj osobi dnevno treba od pet do 10 mikrograma, što je izuzetno mala količina. Međutim, ako ste osoba koja većinu dana provodi u kancelariji ili zatvorenoj prostoriji, a izbegavate spomenute proteine i suplemente, moguće je da ste jedan od milijardu stanovnika Zemlje koji pate od manjka tog vitamina.
 
Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u telu, doprinosi jačim kostima i zdravim zubima, ali i osigurava mišićni tonus.
 
U nastavku pročitajte simptome koji otkrivaju da li imate manjak vitamina D u telu.
 
1. Imate česte prelome kostiju
 
Telo prestaje da gradi koštanu masu oko 30 godine života, a manjak vitamina D ubrzaće i pogoršati simptome osteoporoze. Zbog toga ne čudi što su osobe s manjkom vitamina D sklonije prelomima kostiju nego one koje imaju odgovarajuće količine u telu.
 
2. Osećate bol u kostima
 
Suptilna, ali stalno prisutna bol u kostima i zglobovima može biti posledica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. No za taj neugodni osjećaj može biti kriv i manjak vitamina D. Sumnjate li na ovo drugo, treba provjeriti pravo stanje koje će otkriti jednostavna krvna slika.
 
Suptilna, ali stalno prisutna bol u kostima i zglobovima može biti posledica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. No za taj neugodni osećaj može biti kriv i manjak vitamina D.
 
3. Loše ste raspoloženi
 
Klinička depresija u većini slučajeva direktno je povezana i s manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci veruju da nedostatak vitamina D utiče na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod osoba.
 
4. Preterano se znojite
 
Preterano znojenje ima brojne uzroke, a jedan je od njih i manjak ove važne supstance u ljudskom telu. Ako vam se lice "sjaji" od velike količine znoja koji lučite čak i kada vam je telo u mirovanju, nalazite se u umereno ohlađenom okruženju, a telesna temperatura nije viša od 37 stepeni Celzijusa, razmislite o testu za otkrivanje manjka vitamina D.
 
5. Osećate slabost i umor
 
Osećate li se umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmočasovnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tela nije zaduženo samo gvožđe, već i ovaj vitamin koji povećava kontrolu mišića. Dobra vest? U samo pola godine mišićnu slabost moguće je povratiti uz pomoć suplemenata koji sadrže i vitamin D.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).