Hrana koja čuva zdravo srce

Neke namirnice možete svakodnevno konzumirati i tako smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti.
Hrana koja čuva zdravo srce
Foto: Pixabay
Naime, kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 miliona smrti u svetu godišnje, a procenjuje se da će do 2030. godine uzrokovati 23 miliona smrti.
 
"Zdravije srce povezuje se s ishranom, vežbanjem, prestankom pušenja. Svakom takvom promenom smanjićete rizik od nastanka srčanih bolesti", izjavila je dijetetičarka Suzi Burel, prenosi Index. Ona otkriva koje namirnice treba svakodnevno konzumirati za zdravije srce.
 
1. Voće i povrće
 
Banane, spanać, brokula i krastavci prepuni su kalijuma, a takva ishrana se povezuje sa smanjenim krvnim pritiskom i manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.
 
"Neka vam cilj bude pojesti u danu nekoliko voćki i barem dve do tri vrste povrća", napominje Burel.
 
2. Orašasti plodovi
 
Orašasto voće je izvor zdravih masti, a orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama koje su jako dobre za zdravo srce.
 
Dijetetičarka kaže da se šaka orašastih plodova dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti.
 
3. Vlakna
 
"Vlakna iz mahunarki i voća, najpre jabuka i banana, snižavaju nivo 'lošeg' holesterola", kaže Burel i savetuje da te namirnice budu deo vaše svakodnevne ishrane.
 
4. Prirodne masnoće
 
Dijetetičarka savetuje da izbegavate prženu hranu i povećate unos kvalitetnih masnoća iz namirnica kao što su maslinovo ulje, semenke i avokado.
 
5. Riba
 
Svaka riba je zdrava, ali omega-3 masnim kiselinama obiluju losos, sveža tuna i sardine, prenosi N1 Hrvatska.
 
"Ako ove tri vrste ribe uvrstite u svoju ishranu, to je najlakši način kojim ćete povećati unos omega-3 masnih kiselina i imati zdravije srce", poručuje Burel.
  • dijasporac

    01.10.2018 18:38
    @Orwell Vegan
    Dunav i ostale ravnicarske reke jesu zagadnjene ali riba iz severnog Atlantika ili Pacifika je sigurmo manje zagadjena od organskog povrca iz okoline Zrenjanina ili Grocke. Meni je recimo blesav svaki vegan koji tvrdi da se zdravo hrani a jede hranu koju su dobro nadjubrili vestackim djubrivima, isprskali pesticidima a pri tome raste u sredinama sa zagadjenim vazduhom i jos zagadjenijim vodama.
  • Orwell Vegan

    01.10.2018 12:12
    Istina
    Mora i reke su tako zagadjene da treba biti stvarno blesav pa jesti ribu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.