
Ćufte u paradajz sosu - uvek popularne u domaćoj kuhinji
U srpskoj kuhinji se često ističe spoj bogatih ukusa i autentičnih aroma, a specijalitet koji savršeno oslikava tu harmoniju su definitivno ćufte u paradajz sosu.

Foto: Pixabay
Ovaj klasični recept donosi jednostavnu pripremu, ali i neodoljivu kombinaciju sočnih ćufti od mešanog mesa, u aromatičnom paradajz sosu.
Pripremite se da se prepustite mirisima i ukusima tradicionalne srpske kuhinje.
Sastojci:
Za ćufte:
500g mlevenog mesa (meso po izboru: govedina, svinjetina, piletina ili mešavina)
1 manji crni luk, sitno iseckan
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 jaje
3 kašike prezli
So i biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja
Za sos:
1 konzerva paradajz pelata (oko 400g)
1 manji crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 šargarepa, sitno iseckana
1 šolja bujona (pileći ili povrćni)
So, biber, suvi začin, šećer (po ukusu)
Maslinovo ulje za prženje
Uputstvo:
U većoj posudi, pomešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, jaje, prezle, so i biber. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Rukama oblikujte male loptice (ćufte) od smese mesa.
U većoj tiganju, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Propržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz tiganja i stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.
U istom tiganju dodajte malo maslinovog ulja ako je potrebno. Propržite sitno seckani crni luk, beli luk i šargarepu dok ne omekšaju.
Dodajte konzervu paradajz pelata, bujon, so, biber, suvi začin i šećer (po ukusu). Kuvajte sos na srednje niskoj vatri oko 15-20 minuta dok ne dobije gustinu po vašem ukusu.
Vratite ćufte u tiganj sa sosom i kuvajte još 10-15 minuta, povremeno ih prevrćući kako bi se ravnomerno natopile sosom.
Poslužite ćufte u paradajz sosu uz prilog po svom izboru, kao što su krompir pire, kuvani krompir ili pirinač.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
VIDEO: Ovo je zvanično najbolji sos na svetu od samo četiri sastojka
29.05.2025.•
0
Najbolji sos na svetu, prema mišljenju mnogih kulinarskih stručnjaka, je jednostavan paradajz sos napravljen od samo četiri sastojka.
Dubai jagode su kremasti desert koji je osvojio mreže
25.05.2025.•
5
Jagode, u kombinaciji sa hrskavim i kremastim sastojcima, glavna su zvezda deserta koji dolazi sa bliskoistočne trpeze, a poslednjih meseci postao je viralan na Tiktoku i Instagramu.
Kad baš baš nemate vremena: Petominutni doručak sa jogurtom
20.05.2025.•
0
Ovaj zdravi brzinski doručak kombinuje grčki jogurt bogat proteinima sa vlaknima iz voća i granole, nudeći zadovoljavajući početak dana.
Krofne na malo zdraviji način
18.05.2025.•
2
Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.
Pirinač sa govedinom i pečurkama - i to sve u jednom tiganju
18.05.2025.•
0
Ovaj izdašan i ukusan recept kombinuje pirinač, meso i pečurke - uravnotežen obrok u jednoj tavi.
Originalni recept za bolonjeze iz 1982. - drugačiji nego što ga danas većina pravi
18.05.2025.•
0
Kad pomislite na "špagete bolonjeze", sigurno vam na pamet padne tanjir tjestenine s gustim crvenim sosom od paradajza i mlevenog mesa.
Kremasta karbonara sa jajima i pečurkama
14.05.2025.•
2
Danas vam donosimo malo drugačiju verziju karbonare, koja će sigurno zadovoljiti nepce i stomak.
Meke kao duša: Puter kiflice koje mirišu na detinjstvo
12.05.2025.•
1
Puter kiflice su klasik među domaćim pecivima koje osvajaju na prvi pogled i zalogaj.
Za vrele dane koji nailaze: Sladoled od kokosa i ruma
12.05.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za domaći kremasti sladoled od kokosa i ruma.
Da vas zagreje na kišni i prohladni dan - pileći paprikaš sa knedlama
08.05.2025.•
0
Ako do sada niste sami pravili paprikaš - uobičajeno jelo na trpezi mnogih u Srbiji i šire - evo klasičnog recepta za ovo fino jelo.
Malo drugačija, a jednako ukusna verzija mnogima omiljene brze hrane: Pica sa korom od karfiola
07.05.2025.•
1
Danas vam donosimo jednostavan i ukusan recept za koru pice od karfiola, što je dobra varijanta za one koji izbegavaju gluten ili žele da unesu nešto manje ugljenih hidrata.
Pikantni sataraš - Malo drugačija verzija tradicionalnog balkanskog jela
05.05.2025.•
5
Sataraš je tradicionalno balkansko jelo - lagano, zdravo, rpavi se od povrća, prvenstveno od paprike, paradajza i luka. Često se služi kao prilog ili lagano glavno jelo, posebno leti.
VIDEO: Puter od kroasana je novi hit na mrežama - evo kako ga možete sami napraviti
04.05.2025.•
3
Da li ste čuli za puter od kroasana? Reč je o namazu napravljenom od pečenih kroasana koji se blendaju s dodacima poput maslaca, šećera, vanile ili čokolade.
Za brzinsko prolećno osveženje: Krem od jagoda
04.05.2025.•
2
Danas vam donosimo jednostavan, a fin recept za krem od jagoda koji možete napraviti u zdravijoj verziji - bez dodatog šećera, ili se malo igrati sa sastojcima.
Domaće kiselo mleko od samo 3 sastojka
03.05.2025.•
0
Iako se kiselo mleko danas lako može kupiti u svakom marketu, većina ljudi se verovatno s nostalgijom seća detinjstva kada su ovaj mlečni proizvod mame i bake pravile kod kuće.
"Pistaćino": Napitak za ljubitelje kafe i pistaća u jednom
03.05.2025.•
0
Ako ste inače ljubitelj kafe, ali biste da isprobate nešto novo, "pisatićino" je pravi izbor za vas.
Hladna testenina salata sa fetom i povrćem, idealna za tople dane
02.05.2025.•
0
Visoke temperature traže lagane obroke, a hladna salata od testenine nameće se kao savršen izbor za tople dane – brzo se priprema, osvežava i može da stoji u frižideru i do dva dana.
Ukusan recept: Tiramisu sa jagodama
01.05.2025.•
0
Ukoliko razmišljate o nečem slatkom, evo predloga - tiramisu sa jagodama.
Za ukusan i zdrav početak dana: Kajgana sa avokadom i paradajzom
29.04.2025.•
3
Ova kajgana je bogata zdravim mastima i vitaminima, idealna za lagani obrok.
Za doručak, užinu i ručak: Slani mafini sa mladim lukom
28.04.2025.•
0
Slani mafini sa mladim lukom biće pravo osveženje na vašoj prolećnoj trpezi ukoliko tražite slani zalogaj koji se može jesti za doručak, užinu ili kao dodatak ručku.
Komentari 2
Dragana B.
Pl
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar