Rusija i Ukrajina: Sumnja se na trovanje - Romanu Abramoviču se „ljuštila koža" posle pregovora u Kijevu

Abramovič se sada oseća dobro i nastaviće da pomaže u pregovorima o oko okončanju rata.
Roman Abramovich
Reuters

Roman Abramovič, ruski milijarder, zadobio je simptome koji ukazuju na mogućnost trovanja tokom pregovora u Kijevu ranije ovog meseca, saopštio je njegov portparol.

Vlasnik engleskog fudbalskog kluba Čelsi se od tada oporavio, a navodno su ga posle pregovora bolele oči i ljuštila mu se koža.

Dva ukrajinska pregovarača navodno su takođe imala simptome trovanja.

Američki Vol Strit Žurnal objavio je da su navodni pokušaj trovanja organizovali pripadnici tvrde struje u Rusiji u pokušaju da sabotiraju pregovore.

Abramovič se sada oseća dobro i nastaviće da pomaže u pregovorima o oko okončanju rata.

Izvori bliski Abramoviču tvrde za BBC da je ruski milijarder učestvovao u nekoliko sastanaka, kao i da to radi u lično ime i da mu niko nije tražio da pomogne.

Zbog navodne bliskosti sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije, britanske vlasti uvele su sankcije Abramoviču i zamrzle mu imovinu, među kojima je i vlasništvo nad Čelsijem.

Aktuelni prvak Evrope u fudbalu sada se nalazi u procesu prodaje - a britanska vlada i američka banka koju je Abramovič ovlastio, pokušavaju da pronađu kupca.

Ko je Roman Abramovič?

Abramovič je bogatstvo stekao u naftnoj industriji posle raspada Sovjetskog saveze početkom devedesetih godina 20. veka.

Bio je poslovni partner sa Borisom Berezovskim sa kojim devedesetih kupio udeo u vlasništvu kompanije Sibnjeft po ceni višestruko nižoj o tržišne.

Godine 2018, Abramovič je imao problema sa produženjem britanske vize, pa je na kraju povukao zahtev.

U oktobru 2021, Abramovičev portaparol je potvrdio da je on u London putovao kao državljanin Izraela, pa mu nije bula potrebna britanska viza.

Abramovič je ranije imao vize za investitore prve kategorije, koja se izdaje po ubrzanoj proceduri strancima koji ulažu u Britaniju.

Priti Patel, britanska ministarka ministarka unutrašnjih poslova, prošle nedelje je donela odluku da ukine ove vize.


Pogledajte video o protestu mladih jedriličara protiv rata u Ukrajini


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Hm

    28.03.2022 23:30
    Da se zapitamo koliko je bezbedna opozicija.
  • Zemlja čudesa

    28.03.2022 22:05
    Pre će biti da su ga otrovali Ukrajinci, logično je - otrovali su ga u Kijevu, ne u Moskvi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC