Makedonija i Bugarska investitorima interesantnije od Srbije

Samo 14 odsto kompanija koje pokažu interesovanje za ulaganje u ovaj region na kraju otvore firmu u Srbiji, dok ostale izaberu Bugarsku ili Makedoniju, pokazuju podaci Mreže za poslovnu podršku.

Kako za "Danas" kaže Dragoljub Rajić iz ovog udruženja, razlozi su kašnjenje u sprovođenju reformi, visoki porezi i doprinosi na zarade i veliki broj skupih parafiskalnih nameta koje donose lokalne samouprave kako bi punile sopstvene budžete.

Zbog toga je Mreža za poslovnu podršku zatražila od novog ministra privrede Gorana Kneževića da sprovede tri mere koje privrednici godinama traže: da smanji namete na plate i uvede progresivno oporezivanje zarada, da omogući alternativne vidove izvora finansiranja privrede koji bi zamenili skupe kredite i da ograniči dažbine koje lokalne samouprave kontinuirano uvode.

Ipak, privrednici će izgleda još morati da se strpe jer Knežević poručuje da još nije vreme za smanjenje doprinosa jer od nečega moraju da žive javni službenici, prenzioneri, da funkcioniše školstvo i zdravstvo. Sa druge strane on najavljuje da će se ipak stvari menjati kada je reč o finansiranju lokalnih samouprava, što će se videti u budžetu za 2017.

Privrednici su, smatra Rajić, stoga često prinuđeni da osnivaju paralelne firme u Bugarskoj, Mađarskoj, Makedoniji ili Hrvatskoj, kako bi na njih prebacili deo svog poslovanja.

"U Makedoniji su porezi i doprinosi na zarade samo 36 odsto, a imaju tačno šest parafiskalnih nameta, dok Srbija ima čak 65 parafiskalnih nameta. U Mađarskoj je PDV veći nego u Srbiji ali tamo ima samo jedan parafiskalni namet", kaže Rajić i ističe da problem predstavlja i radna snaga, jer zbog odliva mozgova firme uvoze radnike iz inostranstva, jer visokokvalifikovanog kadra nema dok je paradoksalno nezaposlenost velika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.