Država "Jugoimportu" otpisala pozajmicu od 9,4 miliona evra

Vlada Srbije je 10. marta ove godine dala beskamatnu pozajmicu Javnom preduzeću "Jugoimport-SDPR" od 1.165.086.606 dinara ili bezmalo 9,4 miliona evra, a već 4. maja odlučila da ovo potraživanje konvertuje u kapital tog javnog preduzeća u kojem je ionako bila jedini vlasnik.
Rešenjem Agencije za privredne registre od 16. maja 2017. u nadležni registar upisan je "Zaključak Vlade Republike Srbije 05 Broj: 023-3931/2017 od 04. maja 2017. godine da je Vlada saglasna da se potraživanje Republike Srbije od Javnog preduzeća "Jugoimport-SDPR" po osnovu kratkoročne beskamatne pozajmice, u iznosu od 1.165.086.606 dinara, odobrene Zaključkom Vlade 05 Broj: 420-2167/2017 od 10. marta 2017. godine, konvertuje u kapital tog javnog preduzeća".
 
Ako se zna da je jedini vlasnik "Jugoimporta-SDPR" Republika Srbija, motiv za ovakvu odluku Vlade da prvo beskamatno pozajmi, a potom faktički otpiše pozajmicu konvertovanjem u kapital koji je već 100 odsto u njenom vlasništvu, nije za sada poznat.
 
"Jugoimport" već godinama osim osnovne delatnosti – trgovine naoružanjem i vojnom opremom – ima dinamičan razvoj i u drugim oblastima. Naime, prema podacima dostupnim javnosti na APR-u, početkom godine ovo javno preduzeće je zahvaljujući odluci Vlade Srbije, postalo većinski vlasnik pančevačkog preduzeća za proizvodnju aviona i avio opreme "UTVA-Avioindustrija d.o.o. Pančevo". 
 
Za sada nije poznato da li se gore pomenuta pozajmica Vlade od oko 10 miliona evra odnosila na rešavanje situacije u "Utvi". Pančevačka fabrika je teško oštećena u NATO bombardovanju 1999. i godinama se nosila sa problemima u likvidnosti uprkos izvoznom projektu lakog aviona "lasta" koji je isporučivan Iraku.
 
Pored "Utve", "Jugoimport" je putem svog zavisnog društva – "Borbeni složeni sistemi d.o.o. Beograd" investitor fabrike steljačke municije u Uzićima kod Požege. Tu fabriku gradi drugo potpuno zavisno društvo "Jugoimporta" – "PMC inženjering d.o.o. Beograd". PMC je poznat i po tome što gradi "muzičku fontanu" i renovira trg Slavija u Beogradu u konzorcijumu sa crnogorskom firmom "Saniteko grup". PMC je angažovan i na projektu "Beograd na vodi".
 
Opširnije možete pročitati u tekstu Pištaljke.
  • Kaligula

    01.06.2017 11:54
    Pranje para. Nasa svakodnevica.
  • Preambula

    01.06.2017 11:29
    Trgovacka ispostava BIA i VBA koja godinama,kao i sva Namenska rade u minusu. Perpetum mobile (tzv. racuni na dalekim otocima i malo blizem Kipru)
  • riba na suvom

    01.06.2017 10:08
    Pišaj po sirotinji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.