Bogati u velikoj prednosti pri podizanju kredita

Ministar za finansije Dušan Vujević nedavno je podsetio da je finansijsko tržište surovo: nagrađuje najbolje, dok je naoštrije upravo prema najsiromašnijima.
Bogati u velikoj prednosti pri podizanju kredita
Foto: Pixabay
Piše: Živan Lazić
 
Izveštaj FED-a, centralne banke SAD, o stanju zaduženosti građana najrazvijenije države na svetu ide u prilog rečima našeg ekonomiste sa velikim iskustvom u radu Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.
 
Rekordno kreditiranje
 
Iznenađuje da su u prva tri meseca ove godine ukupni dugovi Amerikanaca u vrednosti 12.730 milijardi dolara, za pedeset milijardi veći nego kada je pre devet sezona zabeležen dosadašnji rekord. Ipak, kako se poslednjih sezona ekonomija SAD dobro razvijala, ukupna zaduženost građana iznosi tek 67 odsto nacionalnog BDP, naspram 85 odsto koliko je činila u vrhu krize, krajem 2010. godine.
 
Korenito se promenila i namena upotrebe pozajmljenog novca. Dok su pri prethodnom rekordu dominirali hipotekarni stambeni krediti i dugovi po kreditnim karticama, sada su se "Jenkiji" najviše zadužili za studiranje, čak 1.300 milijardi, uz rast od 120 odsto. Pri tome je u ovoj skupini pozajmljivača i najveća stopa, 11 odsto, ozbiljnijeg kašnjenja od 90 dana ili više. Kada se zna da se, u slučaju studiranja ili nezaposlenosti, otplata ovog duga može odlagati, procene su da kašnjenje dostiže i svih 22 odsto kredita.
 
Poželjniji stariji
 
Kupovina automobila u SAD je, takođe, procvetala, pa su i krediti za ovu namenu dostigli čak 1.170 milijardi dolara, što je rast od 44 odsto za devet godina. U ovoj grupi ozbiljnije kasni 3,8 odsto korisnika, uočljivo manje od nekadašnjih 5,3 odsto.
 
Dobra je okolnost da, posmatrano sva zaduženja domaćinstvava u SAD, ozbiljnije kasni u otplati tek 3,4 odsto korisnika, dva i po puta manje u odnosu na špic krize 2010. godine, kada je u kašnjenju bilo 8,7 odsto pozajmljivača.
 
U FED-u su zadovoljni i činjenicom da su stariji od 60 godina pozajmili 22,5 odsto ukupne kreditne mase, naspram nekadašnjih 16 odsto. Kako su u SAD stariji sa znatno većim prihodima, smatraju se i pouzdanijim klijentom.
 
Selektivni hipotekarni krediti
 
Banke su pooštrile uslove kreditiranja, posebno kod hipotekarnih kredita. Čak 61 odsto korisnika ovih, po pravilu najvećih zaduženja su iz sloja građana čija kreditna sposobnost nadmašuje 760 poena iz standardizovane američke šeme procene kreditne sposobnosti. Uslov zadovoljava tek trećina građana SAD i njihova pozajmica je u proseku dva i po puta veća od svote koju zajme siromašniji. Pre devet godina samo 36 odsto hipotekarnih kredita je odobreno korisnicima iz bogatije trećine stanovništva.
 
Šta nam kazuje povećano hipotekarno kreditiranje bogatijih i umanjena izloženost banaka prema siromašnijima? 
 
Hipotekarni krediti su poslednjih godina mnogo nedostupniji siromašnijima. Izgledi da građanin iz kategorije ispod rejtinga 760 su više nego tri puta manji u odnosu na pripadnika bolje stojeće trećine. Pri tome, bogati pozajmljuju u proseku dva i po puta veću svotu. Kada se upregnu ova dva podatka, ispada da statistički građanin sa kreditnim rejtingom iznad 760 poena koristi osam puta veću kreditnu masu u odnosu na statističkog građanina ispod praga 760 poena.
 
Očito, nakon svetske krize, bankarsko poslovanje je oblikovano tako da su krediti, u vreme ekstremno niskih kamata, neuporedivo dostupniji onima sa višim primanjima. Bogati, dakle, pozajmljuju znatne svote po izrazito povoljnim uslovima i time stiču dodatnu prednost spram siromašnijih.
  • Hm

    02.06.2017 09:13
    Šišanje svakog meseca
    Ali, ovo jeste stvarni model bankarstva; ko nema, može da dobije pare i uvek skupo, a ko ima para - koje mu nisu potrebne godinu ili dve - može da uloži i da zaradi. Banke odlučuje gde će se profit uložiti i tako biraju lidere, predsednike, diktatore koji obećavaju i koji imaju najviše šanse da obezbede predvidljivo društvo na kojem te iste banke mogu da zarade. Meni sve to liči na odomaćivanje divljih životinja koje se šišaju svakog meseca. Isplativije od ovaca - njih šišaju sezonski, a ljudi (pod kreditom banki) se šišaju i zimi i leti. 12x godišnje. Nema boljeg sistema koji sprečava ratove a obične ljude drži malo zadovoljnima i malo pod lancem. Stvarno smo daleko odmakli od robovlasništva - mi se čak ni ne bunimo, jer imamo šta da izgubimo.
  • sns prdenje

    02.06.2017 08:52
    sns puvarak
    Samo brze, bolje, jace, ali u propast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.