Live album za godišnjicu rođenja Vlade Divljana

Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina "Live@Tvornica kulture" danas 10. maja, na godišnjicu rođenja Vlade Divljana, za područje Srbije na CD-u objavila je promoterska kuća Long Play.
Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina "Live@Tvornica kulture" danas 10. maja, na godišnjicu rođenja Vlade Divljana, za područje Srbije na CD-u objavila je promoterska kuća Long Play.

Album snimljen 5. aprila 2014. godine na koncertu u zagrebačkoj "Tvornici kulture" dragocen je dokument koji kroz dvadeset pesama iz svih delova karijere Vlade Divljana (1958-2015) učvršćuje njegov status kao jednog od najznačajnijih i najtalentovanijih autora Srbije i bivše Jugoslavije.

Ljetno kino na čelu sa zagrebačkim gitaristom Mladenom Maksom Juričićem svojom neobičnom postavom i aranžmanima (akustične gitare, ukulele, harmonika, stand up bubanj...), po mišljenju samog Divljana, donelo je "plesni i vedri duh" Mediterana i "jednu potpuno novu dimenziju" njegovim pesmama.

"Live@Tvornica kulture" to jasno pokazuje, od horski raspevane verzije prvog singla Idola iz 1980. godine "Retko te viđam sa devojkama" do nadahnutih izvedbi klasika kakvi su "Maršal", "Rusija" i "Nebeska tema", sa remek dela beogradskog novotalasnog sastava "Odbrana i poslednji dani" (1982).

Tu ravnopravno stoje i stvari kasnije Divljanove samostalne karijere poput "Samo jednu ljubav imam", "Odnesi me", "Svakog jutra" i "Kad te vidim". Poslednje dve su u izvedbama sa Ljetnim kinom postale "Najlepša" i "Vodim te na more", koje su prethodno zabeležene na mini albumu Vlade Divljana i Ljetno kino Big Banda "Četiri godišnja doba" (Aquarius Records 2012).

"Rekao bih da su sve pesme u novom ruhu dobile neki novi duh. Pomalo smo promenili aranžmane, a neke smo pesme praktično 'prevrnuli'. No trudili smo se da ne izgubimo tu neku izvornu, mladalačku energiju koju te pesme nose u sebi", objašnjavao je Divljan u jeku koncertnih aktivnosti sa Ljetnim kinom tokom 2013. godine.

Uz očekivano prisustvo istinski savršenih Divljanovih pop pesama kakve su "Ona to zna", "Ljubavi" ili "Malena", "Live@Tvornica kulture" donosi i nekoliko iznenađenja. Jedna je bezvremena "Balada", legendarnih sarajevskih Indeksa, koja kroz Vladin glas dobija novu dimenziju i dozu osćajnosti, druga je urnebesna "Baba Zumbula" (autora Kirila Džajkovskog i Darka Mitrevskog), a treća zatvarajuća, upravo pred koncert u "Tvornici" smišljena i premijerno na bis izvedena, Vladina zezalica "Purger koji kaže bre". Povodom godišnjice rodjenja najvećeg džentlmena rokenrola Radio B92 danas organizuje "Dan Vlade Divljana" u trajanju od tri sata.

Premijerno će biti emitovan njegov koncertni album snimljen sa Ljetno Kino Big Bendom, a o Divljanu će od 15 do 18 časova govoriti poznati muzičari i kritičari: Gile iz Električnog Orgazma, Bajaga, Vaske iz Eve Braun, Juričić iz grupe Film i Ljetno Kino Big Benda, Petar Janjatović, Dragan Kremer, Goran Tarlać i Vladimir Skočajić a voditelju Pavlu Veljkoviću u studiju će se pridružiti Dubravka Duca Marković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.