Univerzalni jezik umetnosti

Otkako su, tamo negde, početkom januara počeli studentski protesti u Skoplju, ali i drugim makedonskim gradovima, razmišljali smo o pokojem KUPEK-u sa nekim od makedonskih umetnika ili umetnica.
Otkako su, tamo negde, početkom januara počeli studentski protesti u Skoplju, ali i drugim makedonskim gradovima, razmišljali smo o pokojem KUPEK-u sa nekim od makedonskih umetnika ili umetnica.

Ne bi to bio prvi put jer smo već imali kao goste režisera Vladimira Blaževskog i čestu gošću Krokodila, Rumenu Bužarovsku. A baš tih dana kad su se studenti digli , sa svojom pesmom "Studentska", zapala nam je za oko jedna Makedonka koja se predstavila kao Telemama.

Zapala i tako je tu negde i ostala sve dok nam se nije javila Nataša Pajović, prijateljica KUPEK-a i jedna od pokretačica festivala Poezika najavivši ovogodišnji festival i sa molbom da provučemo negde informaciju. I gle čuda - na festivalu, između ostalih nastupa i Telemama. Odlučismo da informaciju o festivalu provučemo kroz Natašino gostovanje u KUPEK-u, ali i da ugostimo Telemamu, odnosno Draganu Zarevsku i tako napravimo sjajan spoj.

U prvom delu emisije, putem skypeta, predstavili smo Telemamu i pesme sa njenog tek završenog albuma prvenca pod nazivom "Miss Sloboda", a iskoristili smo priliku i da predstavimo Draganu Zarevsku koja se u muzičke vode upustila nakon višegodišnje karijere kao vizuelne umetnice. Nismo propustili ni da se osvrnemo na aktuelnu situaciju u Makedoniji, na višednevne proteste protiv diktatorske vlade koja je baš tu noć, u utorak 12. maja kad smo snimali KUPEK počela polako da se raspada ostavkama prvih ministara.

A o tome kako je, relativno nepoznata umetnica pod nazivom Telemama, završila na listi učesnika i učesnica ovogodišnjeg festivala Poezika razgovarali smo sa Natašom Pajović. Naravno, osvrnuli smo se i na prošle festivale, pričali o značaju kantautorstva, o Novom Sadu, gde se festival i ove godine održava od 5. do 7. juna, o publici koja iznenađujuće podržava festival i još mnogočemu. Sve u svemu, jedno zaista zanimljivo KUPEK izdanje gde jezik nije bila nikakva barijera. A i što bi bila. Umetnost govori samo svojim jezikom, baš kao što i peva. Ko razume, shvatiće.

KUPEK # 124 možete poslušati ovde.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.