Ne mrzimo narodnjake!

Otkako je Koma (Srđan Todorović) u kultnom uratku predratnog filma "Kako je propao Rock and Roll" uzviknuo "Mrzim narodnjake", uz taj usklik izrasle se brojne generacije.
Otkako je Koma (Srđan Todorović) u kultnom uratku predratnog filma "Kako je propao Rock and Roll" uzviknuo "Mrzim narodnjake", uz taj usklik izrasle se brojne generacije.

Nekako se to prihvatalo zdravo za gotovo.

Od tada do danas svašta se nazivalo muzikom pod ovim svodom, Rambo je skovao "turbo-folk", a sve je otišlo kvragu kad je Željko Mitrović dobio dozvolu za zločin putem TV ekrana. Srećom, pa je ostalo još dovoljno razumnih da se odupru tom ludilu. E, o takvima je ovde i reč.

Jedan od poslednjih KUPEK-a u ovom serijalu prvim delom posvetili smo nedavno završenom trećem festivalu "Poezika". Drugi put u kratkom vremenskom periodu gošća je bila Nataša Pajović, jedna od pokretačica ovog sjajnog malog-velikog festivala koji se, kao što rekosmo, već treći put održao u novosadskom Kulturnom centru. Menjali se direktori, menjala se vlast u Novom Sadu, ali "Poezika" je opstala i mogli bi reći da je festival već dovoljno bitan da ga mogu izmestiti samo organizatori ako to požele.

Sabrali smo utiske i poslušali, skromno je reći, deo sjajnog nastupa Chrisa Ekmana sa ovogodišnjeg festivala. Treba li reći da je reč o "ekskuluzivi"?

A onda je usledilo žestoko razbuđivanje. Šest gostiju predstavljalo je šest bendova koji nastupaju na jednom "opštenarodnom veselju", a predstavljen je i autor sjajnog plakata za isti. Crno dete, Lenhart Tapes, Bicikl, Mangulica FM, The Cyclist Conspiracy, Moussaka su bendovi koji u petak, 19. juna nastupaju u Centru urbane kulture "Imago", u prostoru u kom je nekad bio klub "Podmornica". Ali hajde to što sviraju zajedno, no što svi vole Sinana Sakića i Južni vetar...

E, u KUPEK-u smo do ove emisije znali da se poigramo sa muzičkim pravcima, uz neku vrstu antropološkog pristupa. Ova epizoda nudi sve to pa čak i više nego što možete zamisliti. Zapravo, ova emisija ruši sve predrasude sa početka teksta. Mrziti narodnjake definitivno nije cool. Naprotiv.

Najtoplije vam preporučujemo da poslušate ovaj 128. KUPEK i da naćulite uši, a posebno da otvorite oči. Naša misija je rušenje predrasuda, a ova emisija upravo to i postiže. Ako nam ne verujete onda je poslušajte kako bi bolje razumeli koncert ovih bendova. Ako kojim slučajem i niste u mogućnosti da ga posetite mi vam obećavamo da ćemo vam sve to nadoknaditi u poslednoj ovosezonskoj epizodi, odnosno u KUPEK-u # 130. Udobno se smjestite i uživajte.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.