"Dva jahača na plaži" prodata za 1,87 miliona funti

Slika nemačkog slikara Maksa Libermana "Dva jahača na plaži" prodata je 1,87 miliona funti (2,61 miliona evra) na aukciji kuće Sotbi u Londonu.
Slika nemačkog slikara Maksa Libermana "Dva jahača na plaži" prodata je 1,87 miliona funti (2,61 miliona evra) na aukciji kuće Sotbi u Londonu.

To je prvo delo iz kolekcije Kornelijusa Gurlita prodato na jednoj aukciji. Prva procena Sotbija bila je da će za Libermanovu sliku iz 1901. dobiti najmanje 550.000 funti (766.000 evra).

Libermanovo platno, prodato na sinoć održanoj aukciji, jedno je od više od 1.600 zaplenjenih umetničkih predmeta iz Gurlitovog stana u Minhenu i vile u Salcuburgu.

U Gurlitovoj kolekciji su dela poznatih slikara poput Pabla Pikasa, Marka Šagala, Anrija Matisa, Ota Diksa i Maksa Libermana.

Gurlit je rekao da je ta dela nasledio od svog oca, prodavca umetničkih dela, koja su konfiskovali ili kupili nacisti. On je, međutim, mnoga od tih dela zadržao za sebe.

Švajcarski muzej koji je prihvatio Gurlitovu kolekciju, a koju je on celu poklonio tom muzeju, obećao je da će osigurati da sva dela koja su oteta za vreme nacista budu vraćena naslednicima njihovih jevrejskih vlasnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.