Bi-Bi-Si diže spomenik Džordžu Orvelu iako je mrzeo što radi na njemu

Poznati pisac Džordž Orvel dobiće svoj kip ispred zgrade Bi-Bi-Sija, iako on nije voleo rad na ovoj radio-televiziji.
Planirani spomenik bi trebalo da bude visok 2,5 metara, urađen u bronzi, a na zidu iza Orvelovog spomenika bi trebalo da stoji citati iz romana "Životinjska farma". 
 
"Orvel nije bio obični novinar Bi-Bi-Sija, on se smatra zaštitnikom političkog novinarstva. Smatram da je mesto ispred zgrade u kojoj je radio idealna lokacija za komemoraciju tog velikog čoveka", poručio je kipar Martin Dženings.
 
Međutim, Orvel je za Bi-Bi-Si radio samo 27 meseci, tokom Drugog svetskog rata. Rad u ovoj medijskoj kući opisao je kao "nešto što se nalazi na pola puta između škole za devojke i ludnice". Ni njegove tadašnje kolege nisu bile oduševljene piscem, ali su ga cenile zbog njegove ljubaznosti. Zadirkivali su ga zbog neveštosti kojom je pristupao tehnici, ali i prema hrani u kantini. Neki su ipak smatrali da se radi o čoveku koji je tu zaposlen samo dok se ne nađe neka bolje zamena.
 
Osim toga, tu je bio i njegov glas. Iako ne postoji zvučni zapis Orvelovog glasa, priča se da njegov glas nije bio baš pogodan za radio. "Njegov glas je istovremeno neatraktivan i neprikladan za mikrofon. Ozbiljno razmišljam o tome da li je pametno da ga zadržim u etru", žalio se svojevremeno njegov šef.
 
Tokom rada u Bi-Bi-Siju Orvel je zapazio situaciju koja će postati jedna od ključnih scena u njegovom najpopularnijem romanu "1984.". Naime, pisac je često slušao harmonično pevanje čistačica pre početka svoje smene. To će se kasnije pretočiti u scenu u kojoj glavni protagonista romana Vinston Smit sluša proleterke koje pevaju. Ta vizija radničkog zajedništva i sećanje nepreglednih hodnika i bezličnih kancelarija su njegova najživlja sećanja na vreme provedeno u Bi-Bi-Siju, a sve je to iskorišćeno za roman "1984.".
 
Autor: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.