Španski trio dobitnik nagrade za arhitekturu

Tim španskih arhitekata dobitnik je ovogodišnje Prickerove nagrade za arhitekturu, jednog od najznačajniji priznanja u toj oblasti.
Nagrada je dodeljena arhitektama Rafelu Arandi, Karme Pigem i Ramonu Vilalti, objavio je danas Tom Pricker (Pritzker) predsednik Hajat fondacije, sa sedištem u Čikagu, koja je sponzor nagrade.
 
Ovo troje arhitekata iz Olota, iz Katalonije na severoistoku Španije, sarađuju od kada su osnovali arhtitektonski studio "RCR Arhitekte" (RCR Arquitectes) u svom rodnom gradu, pre gotovo 30 godina. Među njihovim projektima su obdanište, restoran i vinarija. Pored Španije, radili su projekte u Belgiji i u Francuskoj.
 
Laureati Pricker nagrade dobijaju i 100.000 dolara, a ceremonija uručivanja nagrade biće održana u Tokiju u maju. 
 
Ovo je drugi put za 39 godina da je nagrada otišla u Španiju, prethodni put je dobio Rafael Moneo 1996. godine. Medju ranijim dobitnicima nagrade su Frank Geri, Oskar Nimajer i Norman Foster.
 
Karme Pigem, jedina žena u grupi, rekla je da su njih troje kada su diplomirali rešili da se vrate u svoje rodno mesto i zajedno osnuju kompaniju. "Zajedno smo rasli kao arhitekte. Dobro se slažemo, i smatramo najvećim uspehom to što smo ostali zajedno", rekla je ona u telefonskom razgovoru iz Olota, mesta koje se nalazi na granici sa Francuskom.
 
Žiri je saopštio da se pobednici ističu po svom pristupu kojim se spaja istovremeno lokalno i univerzalno. "Svi njihovi radovi imaju jak osećaj mesta i snažno su povezani sa okolinom ", navodi se u saopštenju i dodaje da su oni demonstrirali ljubav prema tradiciji i inovaciji. Prošlogodišnji dobitnik nagrade je Čileanac Alehandro Aravena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.