VIDEO: Benksi organizovao zabavu izvinjenja za Palestince

Britanski ulični umetnik Benksi organizavao je "uličnu zabavu izvinjenja" ispred svog "Zazidanog hotela" u Vitlejemu na Zapadnoj obali da bi obeležio sto godina od Balfurove deklaracije kojom je otvoren put stvaranju Izraela.

Gosti su bila deca iz obližnjih palestinskih izbegličkih logora Aida i Dahiše koja su imala britanske vojne šlemove na glavi i sedela za stolom ispred visokog zida. Izrael podigao taj osam metara visok betonski zid na delovima Zapadne obale da se odvoji od Palestinaca. Veći deo te barijere prema okupiranoj palestinskoj teritoriji čine rovovi i žičana ograda.

Sto na zabavi je bio ukrašen spaljenim britanskim zastavama i velikom tortom, a zabava je počela nadmetanjem u crtanju u kome je od dece traženo da nacrtaju goluba koji drži u kljunu spaljenu maslinovu grančicu, motiv sa Benksijevog crteža. Na zabavi je bila grupa od 70 britanskih građana koji su došli iz Londona i apelovali na britansku vladu da ispuni drugi deo deklaracije, obećanje da će se osigurati ista prava nejevrejskim manjinama u jevrejskoj državi, preneli su izraelski mediji.

Deklaracija, koju je 2. novembra 1917. godine napisao tadašnji ministar spoljnih poslova Velike Britanije lord Artur Balfur, utrla je put rezoluciji UN o osnivanju jevrejske države tri decenije kasnije. U deklaraciji se objavljuje podrška za "stvaranje nacionalnog ognjišta u Palestini za jevrejski narod", a da se pri tome čuvaju "građanska i verska prava postojećih nejevrejskih zajednica u Palestini".

Poruka Benksija je pročitana pred prisutnim lokalnim stanovnicima i turistima, a usredsredila se na posledice deklaracije po živote Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom. Pomenuta je činjenica da se deklaracija sastoji od 67 reči i apelovano na decu da urade svoj domaći tako da ona takođe budu u mogućnosti da jednog dana utiču na istoriju na sličan način.

"Sukob je doneo tako mnogo patnji ljudima na obe strane, pa se ne čini odgovorajućim da se 'slavi' britanska uloga u tome", poručio je Benksi u saopštenju koje je dato prisutnim novinarima.

Kulminacija zabave bila je pojava osobe obučene kao kraljica Elizabeta Druga koja je otkrila poruku ispisanu na zidu zlatnim slovima a koja glasi "Ah izvinite", što je aluzija na zahteve britanskoj vladi da se izvini Palestincima sa deklaraciju. Grupa lokalnih aktivsta upala je na zabavu i postavila palestinsku zastavu na tortu, uzvikujući "Slobodna Palestina".

Benksi inače godinama kritikuje izraelsku okupaciju i ranije je crtao na seperacionoj barijeri u Vitlejemu, a posle rata u pojasu Gaze 2014. godine krišom je tamo ušao i snimio takozvani "turistički video" kako bi predstavio teške uslove života u ratom razorenom području. Godinu dana kasnije u okviru njegovog projekta parka za zbunjivanje Dismaland (Zemlja užasa) prikazani su radovi izraelskih i palestinskih umetnika.

Najnoviji projekat mu je hotel u Vitlejemu koji je ne samo kao hotel, već i protest i umetnost u jednom, jer ima najgori pogled na svetu, kako kaže. Hotel ima devet soba i jedan apartman, a cilj je da privueče turiste i poslove u taj biblijski grad podstakne dijalog između mladih Izraelaca koji bi tamo odseli i lokalnih Palestinaca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.