Arheolozi stigli do središta Piramide Sunca

Мeksički arheolozi saopštili su da su doprli do središta najviše piramide u Meksiku, gde su pronašli originalne predmete koji se koriste u ceremoniji prinošenja žrtve bogu Tlaloku, piše "Dejli telegraf".

Мeksički arheolozi saopštili su da su doprli do središta najviše piramide u Meksiku, gde su pronašli originalne predmete koji se koriste u ceremoniji prinošenja žrtve bogu Tlaloku, piše "Dejli telegraf".

Мeksički Nacionalni institut za antropologiju i istoriju saopštio je da su predmeti otkriveni na lokaciji na kojoj je izgrađena takozvana Piramida Sunca u Teotikanu oko 50. godine nove ere. Među pronađenim predmetima je zelena kamena maska sa veoma finim rezbarijama i detaljima, zbog čega arheolozi veruju da bi to mogao biti portret. Pronađeno je i 11 ceremonijalnih glinenih posuda posvećenih bogu kiše Tlaloku.

Stručnjaci su pratili tunel koji su tridesetih godina prošlog veka prokopali tadašnji istraživači i koji je prolazio blizu centralnog dela piramide, odakle su kopali manje produžetke i ispuste. Piramida Sunca je na arheološkom nalazištu Toetikuan u predgrađu Meksiko Sitija.

  • Testament!

    18.12.2011 14:19
    U testamentu pronadjenom u piramidi u Visokom u bosni piše: Svom nalsedniku ostavljam vikendicu u Egiptu i vilu u Meksiku. TOLIKO o tome da se zna đe je bila prvo i velka piramida! Bujrum!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.