Poznati kandidati za NIN-ovu nagradu

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman 2012. godine znaće se 14. januara.
Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman 2012. godine znaće se 14. januara.

Na današnjem sastanku NIN-ov žiri je od 164 prispela romana u najuži izbor uvrstio šest dela. To su - "Veliki rat" Aleksandra Gatalice, "Posmrtna maska" Lasla Blaškovića, "Zoja" Mire Otašević, "Veprovo srce" Draga Kekanovića, "Štampar i Veronika" Katarine Brajović, i "Nesreća i stvarne potrebe" Ivančice Đerić.

Po oceni žirija bila je to lošija godina srpskog romana. Ipak, zanimljivo je da su prvih deset knjiga koje su u širem izboru jednakog kvaliteta kao vrhunske prethodnih godina.

Te romane napisali su naši najpoznatiji autori. Među retkim značajnim novim imenima su Alempijević, Halilović i Katarina Brajović.

Tematska raznolikost je bila uočljiva i protekle godine, od širokog epskog zamaha do problema samospoznaje autora u našem vremenu. Tako je žiri ocenio romane. Sada će javnost ocenjivati odluku žirija i tu je po pravilu mnogo glasnih "za" i "protiv". Ali i to utiče da baš romani iz najužeg NIN-ovog izbora budu među najčitanijim knjigama.

  • ja

    08.01.2013 17:34
    !?
    još jedan žiri u kome sedi gospođa gordić petković! ima li neke čorbe u srbiji u kojoj ona nije mirođija? od sajma knjiga do ninove nagrade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.