Novak odavno nije bio u tako dobroj formi

Novak Đoković u Melburnu nije samo po osmi put pobedio na Australijan openu prigrlivši sedamnaestu gren slem titulu, a nakon što je početkom godine Srbiju predvodio do prvog ATP kupa; naš as je ponovo potvrdio da je start nove sezone dočekao u velikoj formi.
Novak odavno nije bio u tako dobroj formi
Foto: Fonet/AP

Ako je, možda, u prvim kolima imao nešto lakše protivnike, u tri poslednja susreta na megdan su mu izlazili najbolji, Raonić, igrač sa najjačim servisom, večni Federer i, u finalu, Dominik Tim, predvodnik snažno nastupajuće mlade generacije, koji je u prethodnim kolima oduvao i Zvereva i, u tom trenutku, prvog na ATP listi Nadala. Dakle, prigovora nema.

Još je važnija prikazana igra. Ponovo je do savršenstva doveo najjače oružje "ritern", pa lako uzvraća i najneugodnije servise. Tokom četvrtfinalnog meča, Raonić je u jednom servisu čak šest puta snažno servirao, lopta se kretala brzinom od 212 do 222 kilometara na čas, Novak je uvek uspešno uzvraćao. Šest puta zaredom.

Sa tako dobrim vraćanjem servisa, Đoković lako uspostavlja ravnopravnu igru na protivnikov servis i osvaja brejk gemove, dragocene za konačnu pobedu. Ponovo je i prvi na ATP listi.

Odavno nije bio u tako dobroj formi, očito je trenerski štab, Marjan Vajda i Goran Ivanišević, našao i usavršio nove Novakove sportske potencijale. Značajan je doprinos i ostalih stručnjaka Noletove ekipe, kondicionog trenera, fizioterapeuta, stručnjaka za ishranu.

Posebno raduje pshološka stabilnost vodećeg svetskog tenisera, najbolji je kada je najpotrebnije. Tako je od 28 finala, koliko je do sada igrao na četiri najveća turnira pobedio u sedamnaest. Imponuje da je trijumfovao u svih pet poslednjih ovih finalnih okršaja, šampionska osobina.

Vrhunske sportiste odlikuje i stalna motivisanost na naporne treninge i strog režim života. Novak ima dve velike neostvarene teniske želje, da osvoji olimpijsko zlato i da po broju trijumfa na grend slem turnirima nadmaši Nadala i Federera. Prvi mu beži za dve, drugi za tri titule. Sjajan motiv još nekoliko sezona.

Nema spora, tekuća sezona je po Novaka počela izvanredno. Nema razloga da i nastavak ne bude u istom stilu. Istina, stara garda svetskih tenisera dobro se drži.

Federer je u Melburnu dospeo do polufinala, zaustavio ga je baš naš as. Nadala je u čevtrtfinalu nadmašio finalista Tim. Svakako su navijači očekivali više, ali plasman u polufinale, pa i četvrfinale grend slem turnira, nije neuspeh  ni za asove iz samog vrha.

Međutim, vidljivo je da ka vrhu sve brže hrle mladi, grupa koju predvodi mladi Tim. Tu su još Medvedev, Cicipas, Zverev, Beretini, Kirjos... Njihovo vreme dolazi, a sve odreda odlikuju izuzetno snažni servisi. Veće izglede za velešampionske karijere imaju, pak, oni koji budu igrali raznovrstan tenis, po ugledu na Đokovića i Federera.

U svakom slučaju, Federer, Nadal i Đoković su obeležili tenis prve dve decenije novog milenijuma. Videćemo hoće li se u nastupajućem talasu mladih naći as čije će ime obeležiti predstojeće desetleće.

  • Max

    03.02.2020 00:04
    Bravo!
    Ponos!
  • Anonimus

    02.02.2020 22:17
    Zanimljiva analiza, odista Novak odavno nije igrao tako kvalitetno kao početkom tekuće sezone...
  • Lacika

    02.02.2020 22:11
    Bravo
    Neće lako biti prevazići Federera, a i Nadal neće odustajati. Biće zanimljivo.
    Nole samo da sačuva zdravlje.
    Neće lako biti osvojiti zlato na OI, jer se održavaju odmah posle Vimbldona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.