Imunizacija poezijom: Duško Domanović, pesnik futurističkog pluskvamperfekta

Poetski brevijar "Ono što smo bili" precizna je arhiva našeg musavog prezenta koja hrabri da pomislimo da bismo morali i mogli bolje i drugačije da živimo. Napisao ga je pesnik koji je sve svoje od reči svojih sazidao.
Imunizacija poezijom: Duško Domanović, pesnik futurističkog pluskvamperfekta
Foto: 021.rs

Nije tačno da više nema pesnika proroka, onih koji se "prejedu sna, a zemlje ostanu gladni", onih što - od vetra - pijani jurišaju na kapije laži, rastavljajući njene markantne mladeže i rastegljive padeže.

Jedan takav istinski pesnik, koji od kiše maglu plete, a od magle vazduh zida, sve je svoje od svojih reči sazidao. On je pesnik futurističkog pluskvamperfekta čiji su čelični stihovi nikli iz ovog našeg musavog prezenta.

Duško Domanović mu je ime i nedavno je u odjeku svoje samoće ispisao novu zbirku poezije. Taj njegov znalački posložen poetski brevijar zove se "Ono što smo bili", nadvijen je nad sopstvenom senkom i mrakom što huči iz utrobe sveta, i vrlo jasno svedoči o tome zašto je perfekat naš prezent koji vodi u sumnjivi futur.

Kao tek retki pesnici danas, Domanović se ne kiti velikim rečima, ne mlati praznu slamu njima, ne stvara promaju pogrešnih značenja, nema kod njega manjka ljubavi, nema ni prezira, jeda, ni gorčine. Ali ni besa, iako mu stihovi vulkanski pršte kao varnice što frcaju iz vatre. 

Takvo ispisivanje sveta, iz frekvencija koje nisu dostupne - ali su ipak razumljive - svima, moguće je samo ako nisi neki mletački trgovac koji, kad god je to moguće, pazar umešno tvrdi, kapitalizujući debelo neku metaforu i hiperbolu, jedan južni deo zemlje Srbije, a nekad i zlatna žita vojvođanska i lucerku njenu žutu.

Domanović, izvesno je, nije ušuškan u svilene kukavičluke - a priznaje da ih i on ima, i ne očijuka sa sopstvenim dželatima - tu je već opasno kategoričan, i baš zato je njegova poezija, uostalom kao i proza njegovog slavnog prezimenjaka Radoja, dragoceno ostrvo smisla u moru govana u kojima plivamo do guše.

 

Možda se baš zato u knjižarskim rafovima, među knjigama "bezopasnih pesnika koji su svet učinili opasnim mestom za življenje", koji u svojim biografijama imaju sve nagrade sa imenima pesnika pravih, ne može naći "Ono što smo bili". Što je živa šteta, jer bi imunizacija tim štivom - nek ovom prilikom oproste nedodirljivi Cink i kolege mu - vitamini B, C i D - mogla da bude presudna, ne samo za dve naredne ključne nedelje, već uopšte, onako suštinski važna za nas. 

Zato, ovog leta "što na žurbu miriše", dok osluškujemo "kako nam plače sve ono što smo bili", treba čitati poeziju što bilduje emocije na leru. Domanovićeva se može poručiti preko FB profila pesnika. Vredi truda, jer potanko podseća zašto "to što proleća rađamo ne znači da smo živi".

Možda bi trebalo prvo oživeti, jer tek potom pravo buđenje sledi...

  • Maja

    06.08.2020 09:14
    Pesničina. Svaka pesma Duletova gr. omom ubija u stomak dobar je i onaj njegov pesnički kabare. On mi je za Stwrijino pozorje ili Infant.
  • NS

    06.08.2020 08:53
    Ono što smo bili
    Dule je sjajan!
  • S.

    05.08.2020 00:24
    Ntp
    Za razliku od beskrvnih, sterilnih i kvazi urbanih pesnika(kakvih je danas najvise), i njihove dosadne i kliseizirane poezije, domanovic pise poeziju u kojoj pulsira zivot, pise hrabro, ne stedeci ni sebe ni druge, sto je jedini nacin da poezija bude istinita i da govori o sustinskim stvarima... Da ova sredina nije beznadezno provincijalna i malogradjanska bolje bi vrednovala to koga ima... Ovako, popularni su oni dovoljno lazni da budu prihvaceni kao veliki

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.

Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.

Valuta pokazuje čije je Kosovo

Nekoliko dana pred kraj 2023. godine, Nacionalna banka Kosova je obznanila da od 1. februara neće tolerisati plaćanja u dinarima.

Vidite da može drugačije

Nedavno sam pisao da je potpuno normalno da poslodavac koji smatra da ne posluje zadovoljavajuće i nema dovoljan obim posla, može da otpusti deo radnika koje smatra za višak.

Ginekološka apstrakcija

Nije prošlo ni nedelju dana od događaja u Sremskoj Mitrovici kada je jedna "mala" Marica svojim statusom na Fejsu viknula usred snežno zavejane doline i pokrenula lavinu.