Sve bliži SAD, sve dalji od EU

Kada je septembra prošle godine francuski predsednik Makron predložio da u srednjeročnom periodu Evropska unija ne razmatra prijem država sa Zapadnog Balkana, već da samo sa svakom od njih sačini obiman trgovački sporazum, bilo je pitanje dana kada će neki drugi svetski centar moći pojačati prisustvo na zapaljivom "Buretu baruta".
Sve bliži SAD, sve dalji od EU
Foto: Fonet/AP

Piše: Živan Lazić

Sjedinjene Američke Države nisu čekale, koristeći se predizbornom kampanjom sopstvenih predsedničkih izbora, intezivirale su diplomatsku aktivnost i došlo se do potpisivanja, odvojeno sa predsednikom Srbije Vučićem, odnosno premijerom Kosova Hotijem, Sporazuma o ekonomskoj obnovi.

Mada se u delu javnosti ističe propagandni karakter dogovorenog na manje od dva meseca pred duel Tramp - Bajden, nesporno da sadrži i mnogo toga što bi u narednom periodu moglo da oblikuje svakodnevnicu sve malobrojnijim stanovnicima nevelikog segmenta jugoistoka Evrope.

Pravno (ne)obavezujuće

Zlurada su bila ne baš malobrojna ovdašnja tumačenja da je, zapravo, Vučić potpisao međudržavni ugovor, a kako su gotovo istovetan dokument potpisali i Tramp i Hoti, posredno je, navodno, sklopio sporazum i sa Hotijem. Tako je, prema takvim tumačenjima, potpisom i priznao Kosovo.

Ispostavilo se, međutim, da je reč o neobavezujućem dokumentu, jednoj vrsti pisma o namerama. Istina, veoma obuhvatnog i poprilično ambicioznog, tako da u mnogim tačkama izlazi iz sfere ekonomije i zalazi u gotovo sve druge segmente života, politiku ponajviše.

Takođe, Tramp je potpisao dva odvojena i u detaljima različlita sporazuma, sa Vučićem, odnosno Hotijem. Doduše, sadržaji zapisanog su veoma bliski, ali je osnov svega da je primena sporazuma pojedinačna. SAD su preuzele obavezu da budu neka vrsta političkog garanta sprovođenja dogovorenog.

To što je reč o pravno neobavezujućim potpisima ne mora značiti da neće od najavljenog biti ništa. Kako je Sporazum izraz političke volje potpisnika, i primena će zavisiti od budućih političkih odnosa na Zapadnom Balkanu, odnosno subjekata ove regije sa SAD. Naravno da će obim i intezitet primene sporazuma zavisiti i od želje zemalja sa Zapadnog Balkana da sarađuju sa drugim svetskim ili regionalnim centrima moći, od kojih su neki već iskazali rezerve prema pojedinim odredbama dogovora iz Vašingtona.

Spomenik Kauboju

Sve je zasnovano na pretpostavci da će ekonomska saradnja unutar regije dovesti do bitnijeg poboljšanja političkih odnosa, a u takvoj konstelaciji odnosa bilo bi znatno lakše rešiti i najteži problem ove regije, status Kosova. Ideju je promovisao Ričard Grenel, predstavnik predsednika Trampa za Zapadni Balkan. Pragmatičan, nije oklevao i brzo je stvar doveo do Sporazuma.

Međutim, iz priče je skrajnut oficijelni predstavnik Stejt Departmanta za Zapadni Balkan, koju kontroliše Demokratska stranka, rivalitetna Trampovim republikancima, pa je u najmanju ruku neizvesno kako će na stvar gledati u Beloj kući ako početkom novembra dođe do izborne promene na čelu najmoćnije države sveta. U prvoj reakciji Džon Bajden, Trampov rival i predsednički kandidat Demokratske stranke, našao je za potrebu da naglasi kako "Kosovo nije u Srbiji".

Oštar i stav koji ne ostavlja prostor dijalogu, no još od vremena Bila Klintona navikli smo da su američki predsednici iz Demokratske stranke glavni sponzori entiteta Kosovo. Uostalom, u Prištini dominira spomenik ovom "kauboju iz Bele kuće".

Visok suficit

No, zavirimo u Sporazum i pogledajmo šta u njemu piše. Možda je najkonkretnija tačka o uspostavljanju "malog Šengena", tačnije usaglašavanju brojnih administrativnih i necarinskih taksi, dažbina, dozvola. Sve radi što efikasnije i profitnije međusobne trgovie i šire saradnje.

Gotovo neverovatno je da nepotrebna administracija odnosi gotovo 8,5 odsto vrednosti ukupne razmene, gotovo dve i po milijarde evra, od čega na Srbiju otpada više od polovine. Još ako bi se Šengen zoni priključili BiH i Crna Gora, bio bi ekonomski potez vredan pohvale.

Srbija ima visok suficit u razmeni sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana, zbirno više od 1,6 milijardi evra, a i ekonomija Srbije je izrazito komplementarna sa ekonomijama Albanije, Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i BiH pa je interes da se što više razvija.

Inače, reč je o siromašnoj regiji u kojoj je prosečan BDP po stanovniku tek 6.500, a izvoz svih država jedva da premašuje 30 milijardi dolara. Poređenja radi, BDP Slovenije, sa samo dva miliona stanovnika, je preko 26 dolara, dok je izvoz lane nadmašio 32 milijarde dolara.

Potrebno, ali preskupo

Boljitka nema bez ulaganja, u proizvodne pogone, u puteve, pruge, luke, turizam... Kako države ove zone tek treba da dostignu evropsku konkurentnost za početak im je najbolja što čvršća međusobna oslonjenost.

Otuda Sporazum predviđa znatna infrastrukturna ulaganja, najvažniji su autoput Niš - Merdare - Priština, te revitalizacija pruge Niš - Merdare i dogradnja do najvećeg grada Kosova. Tu su i ulaganja u albansku luku Drač, sa idejom da se poveže sa saobraćajnicama kroz Srbiju.

Reč je o skupim ulaganjima i nije dovoljno samo kreditirati izradnju nedostajuće infrastrukture. Prevelik je izdatak za siromašne zemlje regije i realizacija bi zahtevala da deo troškova snose politički sponzori projekta.

Svim državama na Zapadnom Balkanu i privrednicima iz regiona potrebne su finansije. Stoga su se obradovali vesti da će ubuduće Američka razvojna banka imati kancelariju u Beogradu. Cilj je da finansira krupne projekte, ali i male privrednike. Godišnji budžet banke je 60 milijardi dolara i ima dovoljno kapaciteta za veće regionalne projekte.

  • Podbarac

    17.09.2020 10:09
    Kao da može da se bira?
    EU je spora i definitivno jeste po kontrolom Amerike - ovako ili onako. Uz to, svi iz EU su još uvezani kroz NATO sa amerima.

    A baš kao nekad u čuvenom Atinskom savezu - plaćali su amere i NATO da ih kao "štite", usput štedeći na svoijm vojnim resursima i šta bi:
    Sad su sve zemlje EU ne drugorazredne, nego trećerazredne vojne sile. Jedan Izrael ima sada veći vojni potencijal od Francuske, Nemačke i Engleske - i ot njih zajedno!

    A u svetu je pravilo - što jača vojska - to jača ekonomija i bogatija država! Ko je najjači i najbogatiji? Ameri, a evo i Kineza uz njih. Što se tiče Rusa, polako ali sigurno i oni jačaju bez obzira na sve sankcije...

    A zemlje EU? A mi? Postali smo poslušnici i moneta za potkusurivanje, a više ni to. Nit smo strateški više bitni, nit ekonomski... Dobro da je onaj seo i na hoklicu - moglo je da se desi da strpljivo stoji ispred Trampovog stola.

    Obaška ta struja je još od Draže najvećma volela amere, pa onda sve ostale... Tolko.
  • T

    11.09.2020 17:26
    EU se ubila od zelje da udjemo u uniju levate nas godinama glupavim uslovima...
  • Bili Kid

    11.09.2020 16:35
    Ovaj Srpski narod je toliko napacen, slab, ne sposoban da se podigne da mu
    ovakve lazi prijaju vise od istine, i dovoljno je da se pojavi vest vlastodrzac kao Vucic a intelektualno zakrzljao, pa da narod poveruje u razne price i bajke, jer ovde je narodu ispran mozak po svakom pitanju pa i ovome. Gledamo i gradimo spomenike, a sve institucije su nam se srusile, i pred ocima nam se ruse, ni SANU, ni Univerzitet, ni SPC, ni skola, ni novine nisu to sto bi trebalo da budu...Narod koji je imao jednog Svetog Savu koji nam je odredio viziju za vecnost, odredio vam put, pa onda dodju Karadjordje i Milos i naprave drzavu svaki na svoj nacin i onda dodje Vuk i udari temelje kulture i jezika, knjizevnosti, istorije i napravi knjizevni jezik, pretvori se u ovakvo izopaceno i potonulo drustvo. Kad jedan narod izgubi svoj temelj, svoje korene svoj identitet, sta mu ostane? Ne ostane mu nista, ostane mu ovo razulareno, amoralno ponasanje sa prostaklukom primitivizmom sa Farmom i Zadrugom...Sto bi rekao Mesic: "Nije Srbe na vrbe, vec Srbe na Srbe"...e ovo je Srbe na Srbe... laz, otimanje, gramzivost, pohlepa, prostakluk, primitivizam, siledzijstvo, nepotizam...Ovako kako smo krenuli izumrecemo kao narod, i time ce ovi zapadnjaci ostvariti svoje licemerne ciljeve, jer znaju da mi sami ne mozemo
    da se normalizujemo, da smo suvise slabi, korumpirani, jadni, propali da bi se izdigli i sve nas je manje i najstariji smo narod u Evropi. Jel ova zemlja zasluzila da bude gurnuta u ovaj SNS mulj?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.