Goveda, secikese, kreteni, lažovi, zavisnici, egomanijaci...

To su sve ovdašnji političari.
Goveda, secikese, kreteni, lažovi, zavisnici, egomanijaci...
Foto: 021.rs

Ili možda nisu?

U svakom slučaju, ne bi trebalo da jesu, ali deo građana im prišiva takve epitete, kako u svakodnevnim razgovorima, tako i u internet komentarima. Zašto i ne bi kada se međusobno čašćavaju raznim uvredama?

Postoji priča o Herostratu, koji je 356. godine pre nove ere zapalio Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda. Mučilo je ovog čoveka iz Efesa to što ne dobija pažnju o kakvoj je maštao, te se odlučio na akciju, ekstremnu po okolinu i po sopstveni život. Zapalio je hram u neutaživoj žeđi za slavom, postajući eponim za one koji će učiniti sve samo kako bi se za njih čulo.
 
Kad to malo pojednostavimo, raščlanimo i svedemo na politički teren Srbije, dobijemo spisak uvreda koje profesionalni političari upućuju jedni drugima ili nekom odsutnom, ne bi li, u odsustvu politike i(li) glasača, privukli pažnju. Umesto paljenja hrama, oni su piromani verbalnog kalibra, koji s plamenom uvreda na bakljama stvaraju garež od jedne zajednice.
 
Srpska radikalna stranka, s potpisom Đurađa Jakšića, saopštila je da "drogirano panonsko govedo" treba da bude izbačeno iz novosadske i republičke vlasti. Pre toga, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak preko velikog transparenta naveo je da je Ratko Mladić zločinac, poručujući, uostalom, da "jebe mater njemu i onome kome je on heroj".
 
Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, u emisiji na Pinku, sedeći kraj premijerke Ane Brnabić i epidemiologa Predraga Kona, rekao je da su antivakseri ludaci, budale i - pizde, pokazujući time da ume da razazna polni organ od karakterne osobine. Ne zaboravimo ni Branislava Lečića, jer i on pliva u političkim vodama. Na nacionalnoj frekvenciji pričao je o "drugosrbijanskim kurvama" i još štošta drugog.
 
Srpska napredna stranka se u saopštenjima još suzdržava od direktnih psovki, ali ne bi mnogo začudilo da prestanu sa okolišanjem, oslobode se stega preostale pristojnosti i opsuju sve po spisku. Bio bi to logičan sled događaja. Na primer, poslanica Sandra Božić u jedno saopštenje uspe da ugura uvrede kao što su "skupina propalih političkih i ljudskih olupina", "amorfnih oblika života", "moralna nakaza", "politička konkubina", "Gargamel i zla maćeha", opravdavajući time 93.750 dinara koje joj mesečno iskeširamo kao šefici poslaničke grupe i, pazite ovaj vic, predsednici Odbora za kulturu i informisanje.
 
Svi primeri su iz poslednjih desetak dana. I sve to u državi koja, ako poželite da opsujute, u redu je, ima ministarstvo i ministarku za društveni dijalog.
 
No, nismo puritanci koji se s dlanom preko usta zaprepaste na svaku vulgarnost. Uostalom, Miljenko Smoje nas je naučio šta su zaista "grube riči". Ono što su izrekli Jakšić, Čanak, Jovanović, Lečić ne mora nužno da bude lišeno smisla, ali je vulgarnost tu radi vulgarnosti, odnosno radi onoga ko je saopštava. Psovka je tu usputna, ali namerna, potkresana za svoju vrednost. Jedini zadatak jeste da se privuče pažnja ka onome ko je upućuje i u tome su marginalci, u smislu podrške koju uživaju, više ili manje uspešni.
 
Kao posledica ovakvog marketinga imate stav da se u politici Srbije u prvi plan guraju najgori. Nepostojanje odgovornosti za izrečeno, što podjednako ume da krasi i vlast i opoziciju, dovelo je do toga da se ljudima ogadi politika, iako jednom društvu takvo nešto nikako nije potrebno. Zato i ne čudi da se Jovana Jeremić vidi u diplomatiji, ružičastoj i srećnoj. Oni koji rade prema sopstvenim uverenjima, iskreno i pošteno, ionako uglavnom završe u ćorsokaku političkog bivstvovanja.
 
Ukoliko je društveni i politički dijalog na tom nivou pristojnosti, onda isto važi i za društvo, i za medije. Nepristojna politika fabrikuje nepristojne medije, zapisao je neretko nepristojni Tijanić.
 
A što se tiče onog nesretnika željnog pažnje, on je glad za slavom platio glavom. Uz sve to, zabranjeno je pominjanje Herostratovog imena. Kao što vidite, bezuspešno. Više od 2000 godina kasnije, njegovo ime se, uprkos zabrani, pamti. Političarima u Srbiji se, kao što takođe vidite, ništa ne zabranjuje, pa ih se, sledeći logiku, niko neće ni sećati, za šta ni ne mora da prođe 2000 godina.
 
Jedino što će nam ostati, poput nekog uslovnog refleksa, jeste psovka nakon što vidimo nekog od njih na ekranu. Jebi ga.
  • Slavko

    23.11.2021 18:07
    @Mirko
    Mirko, pazi metak! Doduše, ne znam kakve bi veze imao sa ovim tekstom, ali je u stilu tvog komentara. A za tekst sve pohvale, mada bojim se da će imena današnjih političara biti upamćena. Ili bar zapisana u knjigama istorije kao imena beščasnika.
  • Mirko

    23.11.2021 16:04
    Tenzija je u celom svetu. Nagazili Srbe opet, treba im upaljač za 3. Svetski.
    Neće moći ove noći.
  • Dete rock'n rola

    23.11.2021 15:36
    Ja zaista mislim da sam kulturan i lepo vaspitan, ali kako da ne opsujem kad vidim NJEGA ili neke od NJEGOVIH na televiziji? Pokušavam da se borim protiv samog sebe i da ne opsujem, ali........ nemam baš uspeha. Nije lako ne opsovati čoveka kao što je ON.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.

Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.

Valuta pokazuje čije je Kosovo

Nekoliko dana pred kraj 2023. godine, Nacionalna banka Kosova je obznanila da od 1. februara neće tolerisati plaćanja u dinarima.

Vidite da može drugačije

Nedavno sam pisao da je potpuno normalno da poslodavac koji smatra da ne posluje zadovoljavajuće i nema dovoljan obim posla, može da otpusti deo radnika koje smatra za višak.