Opomena Đokoviću

Uzbudljivo finale turnira u Melburnu je pokazalo da tenis ide dalje.
Drugi asovi osvajaju titule, a Novak Đoković je svakim danom svojevoljne apstinencije sve dalje od šampionskog statusa, priznanja i novca koji pripada najboljima u "belom sportu".
 
Sreća prati najuspešnije. Tako je i Nadal uz pomoć fortune pobedio Medvedeva, osvojio dvadeset i prvu gren slem titulu i odbegao Đokoviću u najmanje deceniji dugoj trci za primat u tenisu. Bio je to veoma kvalitetatan meč, a španski velikan je napravio preokret i od 0:2 u setovima, posle pet sati igre, došao do trijumfa.
Publika je ne samo uživala, već i padala u sportski trans uznesena sjajnim potezima u borbi za svaki poen. 
 
Mada je bio na milimetar do pobede, ni Medvedev ne mora biti nezadovoljan. Ponovo je dokazao da je u rangu sa trojkom najboljih; neće proći dugo vremena kada će se u teniskom svetu o ruskom šampionu gvoriti kao jednom od četvoročlane prve skupine.
Sa druge strane, Đoković je van terena, poprilično daleko od takmičenja. Istina, najavio je učešće na relativno manjem turniru u Dubaiju, dok je iz Pariza stiglo obećanje da će se naći rešenje kako bi Novak u maju mesecu učestvovao na Rolan Garosu, drugom u vremenskom nizu, od četiri najznačajnija teniska skupa. 
 
Međutim, obećanja vezana za zdravstveni režim kontrole treba uzimati sa rezervom i pored nesumnjive volje organizatora da učine sve kako niko od asova ne ne bi izostao. U ova kovid vremena pouzdano je samo ono što je oficijelno, što je procedura za, u neku ruku, vanredne stuacije. Sve ostalo očas se izjalovi. 
 
Drugim rečima, nije preporučljivo uzdati se u obećanja.
 
Posle Melburna naš a svetski as je izgubio jedan od sportsko - statističkih argumenta da je najbolji, sam na prvom mestu. Španac se izdvojio po broju gren slem titula, Novak može da maše još samo činjenicom da je najduže na čelu teniske rejting liste. 
 
Međutim, veoma lako na ovoj poziciji, već posle nekoliko manjih turnira do Pariza, Medvedev može da ga nadmaši. Posebno ako Novak bude i dalje izostajao sa turnira i tako gubio veliki broj rejting poena stečen lane pobedama na istim tim turnirima.
 
Poslednjih dana Novak je i sve manje prisutan u svetskim medijima. Kao što je Rafa osvojio Melburn, osvajaće, on, Medvedev ili neko treći iz vrha i dolazeće turnire. Uz stare stižu i novi šampioni, Rus je predvodnik talentovane generacije u kojoj su Zverev, Cicipas, Beretini... 
 
Publika, organizatori, sponzori sve više će se usmeravati na one koji igraju i pobeđuju, dok će Novak sve više biti ne samo van terena, već van i svih teniskih zbivanja, uključujući i realizovanje bogatih sponzorskih ugovora.
 
Na Đokoviću je da odluči i prelomi - ili će igrati ili neće. 
 
Njegovo je pravo da se drži ličnih stavova i principa, nevolja je što u aktuelnim dešavanjima ova doslednost implicira neigranje. Dakle, brzi gubitak bodova, pad na rejting listi, teške razgovore, moguće i sudske procese, sa sponzorima. Bio bi to, praktično, kraj karijere.
 
Druga mogućnost je prekid učešća na turnirima dok traje pandemija. Teško izvediva bez neizvesnog odobrenja sponzora, pa i teniske asocijacije, ova varijanta je po sebi neizvesna s obzirom da danas niko ne može reći hoće li korona zaraza ikada biti okončana ili će nas, na jedna ili drugi način, trajno pratiti.
 
Treća mogućnost je ona koju bi navijači, reklo bi se i teniski svet i oglašivači, najviše voleli. Dakle, da vodeći svetski igrač prihvati opšte principe zdravstvene kulture i tako se vrati na teren. 
 
Nema previše vremena za odluku, valja se kroz nastupe na tek za nijansu manje napornim turnirima pripremiti za Pariz i junsko-julski Vimbldon. Što pre se odluči biće veći izgledi za brzi i što potpuniji povratak na teniske terene. Svako duže odlaganje vodi samo daljem mrcvarenju.
  • dijasporac

    02.02.2022 18:15
    @Racundzija
    Djokovic ne moze da ostane na mestu #1 ATP liste posle zavrstetka IW (za 6 nedelja) a verovatno ce izgubiti to mesto kada 21.februara oduzmu poene od proslogodisnjeg AO (nisam znao da ih jos nisu oduzeli), on tad gubi 2000 a Medvedev 1200. No svakako #1 gubi posle americke turneje gde Medvedev nrani nizeran broj poena a gubi sve posle evropskih turnira (mastersa i RG) na sljaci ako ne bude igrao i pobedjivao. Dakle, samo od njega zavisi da li ce biti #1. No pojavili su se natpisi da iz njegovog okruzenja stizu vesti da je resio da se vakcinise ( antivakseri na aparatima, pogotovo srpski) pa se covek zapita sta mu je sve ovo trebalo. No kad se setis da je isto tako tvrdoglav bio i 2017 prilikom povrede lakta i insistriranja da nece da ga operise vec leci alternativnim metodama dodjes do zakljiucka da je sam sebe zeznuo zbog tvrdoglavosti za bar 3-4 grand slam titule. Ok, najvaznije je da na kraju ukapira sta je najbolje za njegovu karijeru.
  • xxy

    02.02.2022 07:26
    e bas
    Ostvario je u tenisu puno, nije se ni sam nadao da će biti takav šampion. Ja bih napustio tenis, nije tenis jedina stvar u životu. posle 5-6 god. neka bude trener nekom mladom teniseru i eto...
    A za te bodove baš ga z.abole
  • Дигитални варварин

    01.02.2022 11:12
    @mrva
    Оно кад другосрбијански аутошовиниста прескочи терапију. Него, зашто не одеп у неку зе,љу ЕУ (осим Бугарске и Грчке), па тамо уживај у латиници...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.