Đuka

Da je sreće i pameti, Vladimir Đukanović se nikada više ne bi vratio na Tviter koji je u znak protesta demonstrativno napustio kada je ta društvena mreža ugasila nalog Donalda Trampa.
Tako bi i sebe i nas lišio onoga što radi u poslednje vreme, praveći štetu, doprinoseći polarizaciji društva i zagađenju javnog prostora. Svaki put kada se na takav način oglasi, imam dilemu u kom svojstvu i sa kojom agendom nepotrebno pravi štetu. Jer, on ima više uloga - partijsku, advokatsku, pravosudnu, tužilačku, poslaničku, navijačku, voditeljsku… Koja god da je, rekao bih da je štetočinska kada u njoj prevlada vokabular poput onoga koji se danima unazad koristi protiv novinara i medija koji mu nisu po volji.
Zaista mi nije jasno šta Vladimir Đukanović želi da postigne ovim što poslednjih dana radi na društvenim mrežama. Kao da se utrkuje da stigne što više osuda, saopštenja, da se njime bavi Radna grupa za bezbednost novinara i medija… Možda želi da njegovo ime što pre bude pomenuto na platformi Saveta Evrope koja je upravo publikovala da su se u bazi našla četiri ovdašnja nova slučaja napada na novinare.
Nisam siguran da ovo radi tek tako. Neko mu je rekao da se verbalno obračunava sa medijima i novinarima na način koji prevazilazi "granice kritičke komunikacije i ugrožava bezbednost novinara". Jer, putem Tvitera Đukanović poručuje grupi medija da "prema vama nemam milosti", targetira istraživačke novinare kao "lažne", "takozvane" i tvrdi da bi u aferi Jovanjica "na optuženičkoj klupi trebalo da budu Jelena Zorić, Vuk Cvijić i Stevan Dojčinović".
 
Sve koji su istraživali slučaj Jovanjica, na kojem je Đukanović angažovan kao advokat prvooptuženog, on naziva lažovima i preti da će za te laži odgovarati. Ovakvu primitivnu komunikaciju karakteriše odsustvo činjenica i argumenata koje zamenjuju uvrede, klevete i pretnje. Nije dobro da član Državnog veća tužilaca, koje bira tužioce, pravi takvu atmosferu u kojoj na osude relevatnih udruženja izjavljuje "tek ću sad da govorim o vama".
 
Stiče se utisak da su se pogubile granice i da Đukanović ovakvim neprimerenim izjavama dobrano prelazi crvene linije dozvoljene komunikacije. U atmosferi povišene napetosti zaista nikome ne treba ovakav rečnik. I zato oni koji su bliski Đukanoviću i mogu da utiču na njega, treba da mu skrenu pažnju da sa ovakvom komunikacijom što pre prekine. Ili da ponovo napusti tviter i društvene mreže. Nedopustivi rečnik prema novinarima bi mogao da bude samo povod. Jer, siguran sam da mnogi koji procenjuju demokratski kapacitet naše zemlje, koji ocenjuju stepen ostvarivanja evropskih standarda, naročito kada je reč o pravnoj državi, oni koji ocenjuju društvene trendove, koji daju ocene za razne liste poput one Reportera bez granica, da našu zemlju, sistem i vlast posmatraju kroz Vladimira Đukanovića, kao simbola te vlasti, posmatraju kroz njegove svakodnevne intervencije u javnom prostoru, kroz agreriranu moć kroz niz konflikata interesa. I to svakako nije lepa slika.
 
Dobra ideja sa osnivanjem tzv. Vladine Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara narušena je upravo zbog političkih izjava političkih moćnika, zbog govora mržnje i pretnji u skupštini, vladi, u centrima moći. Upravo ono što simbolizuje Vladimir Đukanović. I dok ne zaustavimo takav govor koji sa sobom uvek nosi i ugrožavanje bezbednosti od strane političkih moćnika, sve akcije, radne grupe i aktivnosti onih koji žele dobro ovoj zemlji biće kompromotivane i poništavane.
 
Tekst je prvobitno objavljen na sajtu javniservis.net.
  • june

    02.08.2022 20:43
    ljudi
    nemojte se zavaravati, niko nece odgovarati. Zato to i rade jer im se moze i znaju da nece odgovarati. Bukvalno pomislim da svako ko kaze da ce neko za nesto odgovarati da je bot. Izvinite stvarno ako niste botovi ali takav utisak imam. Da je pravde i smisla, Kurir bi davno bio zakljucan i zatvoren tj u zatvoru ili u ludnici.
  • Limanac

    02.08.2022 15:05
    Opet ja o snsu
    Jao opet ja o djuki i snsu
    Izvinite novosadjani
  • Dušan l

    02.08.2022 14:28
    0
    Opet ovaj "лиманац" porub l bot.Ukrarko sramota Lmana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.

Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.

Valuta pokazuje čije je Kosovo

Nekoliko dana pred kraj 2023. godine, Nacionalna banka Kosova je obznanila da od 1. februara neće tolerisati plaćanja u dinarima.

Vidite da može drugačije

Nedavno sam pisao da je potpuno normalno da poslodavac koji smatra da ne posluje zadovoljavajuće i nema dovoljan obim posla, može da otpusti deo radnika koje smatra za višak.

Ginekološka apstrakcija

Nije prošlo ni nedelju dana od događaja u Sremskoj Mitrovici kada je jedna "mala" Marica svojim statusom na Fejsu viknula usred snežno zavejane doline i pokrenula lavinu.