Mlad i lovaran - Džeger prstiju lepljivih za život

Najdugovečniji roker je krajem jula proslavio osamdeseti rođendan.
Bezmalo pet stotina pozvanih, pretežno iz sveta zabave i visoke mode, neposredno je čestitalo Majklu Filipu Džegeru, od milošte u najranijem uzrastu nazvanom Mik. 
 
Mada je reč o višedecenijskim znancima, mnogi su u diskretnoj atmosferi luksuznog londonskog bara bili zatečeni - ne zna se da li ih je više iznenadila sve izraženija, tipično staračka, izboranost lica frontmena Roling stonsa ili zapanjujuća mladalačka vitalnost. 

Bio je to, dakle, pravi Mik, onaj koji i ne pokušava da prikrije godine, a, možda još i upornije, jasno pokazuje i da je starost ponajviše stanje duha.

Ružna mladalačka epizoda
 
Aktivnost koju je Džeger ispoljio tokom poslednjih dvanaest meseci imponuje. Odnose sa prijateljem iz detinjstva i od prvih dana kolegom u grupi Kitom Ričardsom je ponovo izgladio, a kao osoba koja je gotovo od početka vodila računa o finansijskom bilansu benda, zaista je imao čime da se pohvali. Prethodnu sezonu je obeležila turneja sa deset koncerata, prva bez bubnjara Čarlija Votsa, sa koje je inkasirano više od 117 miliona dolara. Impresivno za trojicu matoraca...
 
Mada su u samom početku karijere važili za neku vrstu grubljeg, pa i sirovijeg pandana "lepo vaspitanim mladićima Liverpula", sa današnje distance je vidljivo da su se Stonsi, nakon početnih ali izrazito burnih i vratolomnih godina, neuporedivo uspešnije uklopili kako u muzičke, tako i u globalne društvene trendove. 
 
Tragičan slučaj člana prve postave bio je surova opomena. Ostali su razumeli da je za dugoročniji uspeh potreban vrhunski profesionalni pristup poslu, ali i odgovoran odnos prema sopstvenom talentu i telu.
 
Od muzike do biznisa
 
Mik se prvi odvikao od opijata, pri čemu je u vođenju biznisa benda sebi našao nove obaveza. Nije reč o slučajnosti da neko od muzičara mora da bude glavni za finansijsku stranu priče. Kada su Roling stonsi 1964. shvatili da postaju globalno vodeći zabavljači, Mik je bio na drugoj godini studija računovodstva na Londonskoj školi ekonomije. 
 
Strelovit nalet svetske slave i pregršt obaveza su ga primorali da prekine studije. No, kada je početkom osme decenije preuzme finansijsko poslovanje, shvatio je to i kao povratak prvoželjenoj profesiji.
 
Dodatnom poslu je pristupio odgovorno i sa izrazitim smislom za nove reklamne trendove. Bili su još sasvim nepoznat sastav kada je Mik uspevao da grupi nađe prihod tako što su, kao anonimni svirači, snimali tada veoma popularne radijske i televizijske muzičke reklame. 
 
Četiri-pet godina kasnije najveći svetski oglašivači su se otimali i žestoko plaćali da se u okviru baš njihove reklame dve ili tri sekunde pojavi delić nekog od hitova možda i najvažnije rokenrol grupe. U toj vrsti poslovnosti, Džeger i bratija su od prvog dana bili neuporedivo uspešniji od globalno popularnijih Bitlsa.
 
Mnogo para, mnogo dece
 
Poslovnost i stalno prilagođavanje novim trendovima u biznisu, baš kao u muzici, nešto su što je Džegeru odgovaralo u punoj meri. Dejvid Bouvi je pričao kako se Mik neobično brzo i uspešno prilagođavao promenama, kako muzički, tako i poslovno. 
 
Kada je trebalo, u "Jamping Jack Flash", svojim promuklim glasom je uspevao i da "zacvili", tvrdio je Bouvi, dodajući da su se Stonsi pre i uspešnije od svih drugih prilagodili kraju zaradama od ploča i kaseta, te narastajućem značaju koncerata.
 
Bend je oduvek važio kao dobro poslujući, trenutno se ceni da skupa imaju imovine u vrednosti preko 1,7 milijardi dolara. Među njima za najbogatijeg važi upravo Mik. Uostalom, ima  velike obaveze, mora da na put izvede i materijalno obezbedi brojnu decu. 
 
Mada se ženio samo jednom, sa Bjankom Džeger, kasnije poznatom aktivistkinjom, sa kojom ima ćerku Džejd, dece ima podosta. Toliko je sklon vanbračnim vezama da se ni najbliži mu prijatelji ne usuđuju tvrditi da znaju koliko baš tačno Mik ima dece. 
 
Sigurno je da samo sa modelom Džeri Hol ima četvoro vanbračnih, a pre pet godina je dobio za sada najmlađe. U međuvremenu je postao i pradeda. Sve prihvata i svima obezbeđuje budućnost, ponajviše ih usmeravajući u svet reklame, gde se Mik oseća sigurno i na svome baš kao u rokenrolu.
 
Ulaganje u nekretnine
 
Mik je poznat i po uspešnim ulaganjima u nekretnine. Kupio je zamak na jugu Francuske iz vremena Luja XVI i luksuznu vilu na privatnom ostrvu. Kako se duže vreme bavi i filmskom produkcijom, obe lokacije mu služe za iznajmljivanje filmskim ekipama. Samo poslednji film koji je producirao mu je doneo 50 miliona dolara čistog profita.
 
Muzičke i poslovne obaveze Džegera su tolike da ih može zadovoljiti sposoban i fizički utreniran čovek. Miku je to odavno jasno, pa se od napuštanja narkotika i bahatog noćnog života, posvetio održavanju kondicije. Nije mu bilo teško, još kao dečaka otac, nastavnik fizičkog vaspitanja i košarkaški trener, usmerio ga je na sport. Jedno vreme je batalio rekreaciju, ali se nakon ružne mladalačke epizode vratio sportu. Ovog puta kriketu i trčanju, a koju godinu kasnije počeo je i sa jogom. Do dana današnjeg.
Kaiš dug 28 inča
 
Koristi od vođenja zdravog života vidljive su i na koncertima. Za otprilike dva i po sata Mik pređe, često i odskakuće, blizu sedam kilometara. Ova vrsta dinamizma je sastavni deo nastupa. Ako se zna da je bolje držećem osamdesetogišnjaku potrebno dva sata da polagano prepešači sedam kilometara, može se steći predstava koliko je Mik vitalan. Gotovo je neverovatno da i danas nosi kaiš iste dužine, 28 inča, kao pre šest decenija.
 
Duboko i uspešno u vodama zabave i biznisa, Džeger se povremeno susreće i sa političkim izazovima. Ako je ikada i bilo mladalačkog bunta, odavno je iščezao. Pokazalo se da su "lepo vaspitani dečaci iz Liverpula" neuporedivo  izraženijih političkih shvatanja i to oportunih u odnosu na dominantne trendove. 
 
Kod Mika je do izražaja došla sklonost da se politički ne izdvaja. Ipak, tokom poslednje turneje zadesio se sukob u Ukrajini. Bilo je nemoguće ignorisati situaciju. Stonsi su pružili podršku Ukrajini i na koncertu grupe u Beču su omogućili dečjem horu iz Kijeva da otpeva nekoliko obrada njihovih hitova.
 
Decenije prilagođavanja
 
Dok su bili nesporni lideri novog muzičkog talasa, Bitlsi su istovremeno imali i po četiri, pet hitova u prvih petnaest. Tokom svog (kratkog) veka lansirali su preko dvadesetak hitova. Za to vreme u pitanju je izuzetno brz ritam produkcije. 
 
Stonsi su za šest decenija imali možda i manji broj večnih numera. Međutim, obezbedili su izuzetnu dugu i kontinuiranu produkciju odličnih, mada ne uvek i najvećih hitova. Time su izborili stalnu prisutnost na muzičkoj sceni već šest decenija. Upravo to je ono što ih čini bliskim kako generaciji današnjih osmadesetogodišnjaka, tako i svim potonjim, uključujući i one koji tek ove godine stupaju u mladalačko doba.
 
Izuzetno dug rok trajanja, i to uvek u samom vrhu rok muzičke scene, teško da su mogli ostvariti a da nisu skloni i veoma uspešni u prilagođavanjima. Trebalo je bar sopstvene muzičke tonove uskladiti i uklopiti u ono što publika trenutno traži. A ukusi se menjaju bezmalo svakodnevno. 
 
Otuda Stonsi gotovo da već decenijama i ne sviraju repertoar sa samih početaka. Pitanje je da li su njihovi mlađi obožavaoci ikada uživo i čuli "My sweet Lady Jane" sa početka šezdesetih, po mnogima najveći hit grupe.
  • Analiticar

    10.08.2023 16:55
    Operisao je srce promenili su mu zaliske redovno se bavi fiskulturom i moze da skace na koncertima.Sto se tice kreativnosti , tu su njegovi preziveli vrsnjaci rokeri daleko kreativniji od Mika.Oni objavljuju gotovo svake 2,3godine nov album a Stounsi su u proteklih 25 godina objavili tek jedan album sa autorskim pesmama .
    Mik zna sa novcima tu je mozda i razlog nestanka muzicke kreativnosti
  • Anonimus

    10.08.2023 16:49
    Neuobičajeno viđenje Mika Džegera, retko gde može da se pročita ovakav pristup večnom rokeru. Sve pohvale!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Poraz pre izbora

Posle ne malo neizvesnosti, lokalni i izbori za grad Beograd održaće se 2. juna. Međutim, čini se da su nepotrebni, rezultati gotovo da su poznati i danas, mesec dana pre održavanja.

Svet pomahnitao za oružjem

U celom svetu je na oružje potrošeno 2.400 milijardi dolara, što je sedam odsto više nego prethodne godine.

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.