"Bakapraseći" Vučić

Aleksandar Vučić je masovni proizvođač sebe samog. Predan je poslu obesmišljavanja svega ostalog.
Možda biste se smejali tvrdnji da će kroz 20 godina neka današnja tinejdž zvezda sa društvenih mreža imati važnu funkciju u Srbiji. 
 
Takav scenario nije sumanut, pogotovo ukoliko se ima u vidu da aktuelni predsednik sve više deluje kao da je ispao iz "bakaprasećeg" šešira. 
Možemo da pričamo o parizeru, ali nije u njemu poenta. Parizer je politički izazov koji je Vučić postavio i onda pokazao svima da on to može. Umesto da se poliva kofom hladne vode, kao onomad Čeda Jovanović, on se trpa komadima akcijskog parizera dokazujući time da je jedan od nas - prosečnih.
 
Spreman je da pojede mesnu prerađevinu na sniženju u lice toj "lažnoj eliti" koja vas uporno odbacuje kao bezvredne. Pričaće o tome da drugi lažu, a onda će sam sebi praviti sendvič otkrivajući nespretnost razmaženog deteta koje nikad ništa nije moralo da spremi. Ili je reč o odsustvu rutine zato što mu je već duže vreme sve servirano - od doručka do države?
Davanje novca penzionerima, mladima, majkama i drugima pred izbore je pandan onome kada jutjuber izađe na ulicu, pa deli novac kome stigne. Katkad se postavi i neki uslov, ali je uglavnom reč o kupovini tuđe pažnje. 
 
Vratite se unazad i svaku izjavu ili čin koji su vam zaličili na budalaste, zato što su budalasti i bili, smestite u fioku tiktok vladanja. Centar Vučićevog populizma fuzija je siromaštva građana i algoritamskog predviđanja trendova.
 
Međutim, svaki novi trend sve brže odlazi na deponiju naše pažnje na kojoj buđaju stalna obraćanja, recepti od tri minuta, snimci mačaka i reklame za patike koje ste prethodno guglali. Zato se javlja potreba za konstantnom proizvodnjom mini-trendova. Masovna proizvodnja često isključuje kvalitet. 
 
U slučaju bavljenja politikom, takav pristup podrazumeva komičnu glupost. Prihvatajući ulogu parizer-političara, Vučić nam je nametnuo glupost kao temu. Njome se bavimo, razmatramo je, uzimamo zaozbiljno, umesto da je ismevamo. Možda postoji nešto što ne vidimo u prodavnici, ali ono što se vidi u izlogu odavno je skeč.
Tako se Vučić sve više udaljava od uloge državnika, za šta ga je, kako-tako, narod birao. Čovek koji je od početka godine bezmalo svakog dana bio prisutan u našim životima, manje liči na ozbiljnog političara, a više na "content creator"-a. U središtu tog sadržaja koji stvara je isključivo on. 
 
Čak i onda kada se nešto predstavlja kao da je urađeno za naše dobro, u pitanju je samo mimikrija kojoj će se tabloidnim tumačenjem pridodati "činjenica" i glavna poruka - on je to uradio za nas (teškom mukom). 
 
Politikom trendova i sveprisutnosti izgubilo se iz vidokruga ono važno. Kroz ravnodušne prste će skliznuti šanse da se nešto promeni, jer će ono bitno ostati neopaženo. U senci gluposti. Rezultat će na kraju biti dragstor-konstatacija da se neko, ipak, dobro zajebav'o na naš račun. 
 
Srbija nema predsednika. Srbija ima wannabe influensera. Zato nemojte da grdite decu ili da se zgražavate nad time što lajkuju i šeruju nekog neo-dizelaša sa stanom u Beogradu na vodi. Nismo ni mi ništa bolji.

Komentari 25

  • Dizel na vodonik

    15.09.2023 00:16
    Parizer progutao jovanjicu
    Razumeo bi predsednika da je jeo parizer nakon dolaska na vlast ali da ga jede nakon 11 godina na vlasti i time još da se hvali, e to ne mogu da razumem. Umesto da se hvali nekom šunkom, pršutom, kajmakom i sirom, visokim stočnim fondom, biljnim kulturama, njihovim izvozom, on sam sebe degradira i pokazuje na šta je spao ekonomski tigar! Na kancerogen parizere od pilećih nogu, noktiju i kožice prepunu emulgatora i pojačivača ukusa i boje. Stopa obolelih od kancera se iz godine u godinu povećava. Ako ovo nije direktan šamar građanima u lice onda ne znam šta je... Možda je u naslovu komentara odgovor
  • maliVUK

    14.09.2023 18:48
    Kada je Vučić "delio" novac penzijonerima,mladima,pa i majkama;nije bilo ni reči o izborima. Zna se ko je tražio i ko još uvek traži prevremene izbore.
  • Nadja

    14.09.2023 18:30
    Sirotinjski Al pošteno
    Da još nas ubedjuje da dobro živimo. Bravo . Dok ti i tvoji ministri se hranite po najskupljim restoranima svaki dan pijete najskuplje vino mi da jedemo parizera i leba. Ajde Siniša da snimimo za instagram kako doruckujemo parizer i jogurt. Zaboravljas da te narod doveo na vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Čarape

Bilo je to jedno od uobičajnih jutara kada petočlana porodica u nekih pola sata pokušava da izađe iz stana i započne svoj dan po pravilima službe.

Muškarac ili medved u šumi?

Zarobljena u inception-u trendova na mrežama ovih dana mogu slobodno reći da je moje "Rimsko carstvo" – medved vs. muškarac u šumi.

Poraz pre izbora

Posle ne malo neizvesnosti, lokalni i izbori za grad Beograd održaće se 2. juna. Međutim, čini se da su nepotrebni, rezultati gotovo da su poznati i danas, mesec dana pre održavanja.

Svet pomahnitao za oružjem

U celom svetu je na oružje potrošeno 2.400 milijardi dolara, što je sedam odsto više nego prethodne godine.

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.