Čuvajte se veštica

Svi znamo kako se u životu i na internetu periodično smenjuju gotovo iste teme za raspravu i diskusiju. Ako su kalendarski inspirisane onda jednom godišnje, ako nisu onda i češće, čim se zaboravi.
Tako se bar jednom nedeljno raspravlja da li muškarci i žene mogu biti prijatelji, ko plaća piće na prvom dejtu, da li žene preko 40 mogu da se oblače kao upola mlađe i moje omiljeno: Je l' Halloween ili je Sveti Luka?
 
Kao i mnoge diskusije inspirisane tezom "sve sa zapada jok, samo naše top" i ova je inspirisana snažnom emocijom i reakcijom, ali kao nijedna vrhunskom kreativnošću vrednih internet aktivista koji danonoćno obilaze sponzorisane postove malih lokalnih prodavnica kojima je palo na pamet da daju popust i ostavljaju svojevrsna umetnička dela u komentarima. Dakle, marketinški stručnjaci računaše "nazvaćemo ovo popustom povodom noći veštica, šta može krenuti po zlu". Međutim... 
Cela armija dobro opremljenih vojnika tu je da poveća domet maloj prodavnici i doprinese vidljivosti svojim stihovima (jer ako je nešto u stihovima, mora biti istina i ispravno), mislima i grafičkim bravurama u MS Paint-u. 
 
Pa kaže: "Ne oblačite ritualske kostime deci ako im želite dobro", "Ako dopuštate deci da se oblače kao demoni postaće isto" (jer, odelo čini čoveka), "Stop skrnavljenju pravoslavlja" (katoličanstvo u fazonu "minding own business.gif") i konačno "ne bih kupovala kod vas ni džaba da mi date", "e, dobro ste se otkrili, da ne ulazim u vašu apoteku", "Kakav Halloween popust? Ovo je Srbija, stop satanizmu". 
 
A imamo i sliku prelepe smerne devojke – ispod piše "devojka za Svetog Luku" i slika devojke u kostimu veštice - "devojka za noć veštica". Ovde zaista ne preostaje ništa drugo nego samo da se doda: pametnom dosta!
I na stranu što je noć veštica sama po sebi prepuna zabave (rekla i ostala živa), dodatno je zabavnom čini taj tako snažni "slippery slope" momenat među ljudima – nema te zapadnjavštine koja nas tako lako može baciti u ambis kao žurka pod maskama, gde dur pretvaramo u mol, običan bal u maskenbal. Jezivo i složićete kompletno u suprotnosti sa pravim vrednostima koje ne uključuju niti bal, niti maskenbal, a bogami ni popust, ni zabavu. Ovo je Srbija, ovde nema popuštanja. 
 
Normalno, čovek se zapita, zašto bi neko dete oblačio u američku vešticu kad mi imamo našu domaću crnu magiju? Šta kao, slabija je naša nego mora keltska da se uvodi? I taj dan zaljubljenih, danas im to prođe, šta je sledeće? Kap menstrualne krvi u kafi da se u tebe zaljubi? 
 
Šta još treba, da puštamo deci te zapadnjačke crtaće i robote koji se transformišu, sutra treba da mi postane američki inženjer u NASA-i da lansira satelite da špijuniraju Srbe? Nema popuštanja! I taj popust za satanizam, da su ga bar nazvali popustom za Svetog Luku ili romantičnim vikendom za Trifuna možda i da razmislim ali ovako neću, u inat. Platiću srpsku cenu jer popuštanja nema.
 
I taj Prvi maj, to su isto Amerikanci izmislili. Da uranjamo u zapadne vrednosti ustajanjem pre šest ujutru dok za Vidovdan ne mogu ni do Kosova da odem. Za našu Novu godinu nemamo ni slobodan dan, i to su nam uzeli. Uostalom, da ja vas nešto pitam. Šta će meni mango u prodavnici? I kokos. I avokado. To su te američke dijete. Danas avokado i eto nas brzim "slippery slope" vozom sutra ispod jedne šljive. I to sve zbog maskenbala.
 
Nema popuštanja ponavljam, bitno je ne uspavati se i ne zabaviti se, bitno je da u svemu oko sebe uvek i nepogrešivo vidimo opasnost, atak, skrnavljenje i najbitnije: nikad ne zaboraviti da budeš uvređen. Biti uvređen je osnovno ljudsko pravo i nema tog popusta koji to može zaustaviti.
Ako je istina to što kažu, da ne smemo oblačiti decu u kostime za Noć veštica, jer će onda postati upravo ta čudesa u koja ih oblačimo, imam da prijavim sledeće:
 
Ja sam majka budućeg Betmena, pronicljivog borca protiv sveopšteg zla u Šljivogradu koji ne priča puno, ali brani slabije, koristi glavu i ne bavi se glupostima. Koga zovu u pomoć usred noći i koji se na tu pomoć sa zadovoljstvom odaziva. Jezivo, znam.
 
Majka sam i jednog pauka. Još gore - ženskog pauka. Onog što ti se prišunja kad se najmanje nadaš i golica gde se najslađe smeješ. Sama isplete svoju mrežu, pristavi kafu, gleda svoja posla i iz nekog čudnog razloga plaši sve oko sebe, svoju majku ponajviše, jer je neobična i drugačija. Strašno je.
 
I konačno, majka sam jednog nindže. Koji, tih i nevidljiv, donosi petice iz škole i precizno ređa suđe iz mašine kao pravi Japanac. Ima li šta užasnije?
 
Kada su deca u pitanju bitno je, dakle, držati oči širom otvorene i paziti, jer može da se desi da dete ugleda na bundevu, da se maskira u štagod, da zatraži narandžasti slatkiš i poželi igračku na popustu povodom čegagod, da postane Amerikanac, zapadnoevropljanin, ili ono najgore... Da se zabavi.
 
I da ne zaboravim: Muškarci i žene mogu biti prijatelji ako je muškarac normalan, prvi dejt plaća onaj ko je zvao, i oblačite se kako god se osećate. 
  • Neko iz mase

    02.11.2023 11:42
    hm...
    Maskenbali su strava, imamo jos 364 dana u godini da pravimo takve manifestacije da nam se deca zabave...
    Zasto mora i kod nas bas ovog datuma? Nije valjda da smo toliko nekreativni, da moramo sve da kopiramo?
  • Primus

    01.11.2023 14:58
    Citiram jedan naslov : 'U školama u Srbiji predaje oko 1.000 NESTRUČNIH NASTAVNIKA!'
  • Јаох

    01.11.2023 13:44
    Бла бла

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.