Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.
Izborna frka: Klupa za Đurića
Foto: 021.rs
Polumaratoni su nevažni kada trčite mnogo važniju trku - onu za još jedan mandat. Iz tog razloga mu je kampanja maratonska. 
 
Nema gde ga nije bilo, a i tamo gde ga nije bilo, očekivalo ga se. Dakle, početak nedelje je započet knjigom. I to ne bilo kojom, već onom haškom. Prisustvovao je gradonačelnik otvaranju Novosadskog sajma knjiga, a potom zastao i kod jednog velikog štanda. U pitanju je, dabome, štand Velike Srbije, na kome je poput eksponata posađeno otelotvorenje politike otrovnog jezika.
 
Obilazio je Đurić prostorije mesne zajednice, nadgledao popravku puta, donosio televizor jednoj porodici, posećivao drugu, gledao kako se deca igraju, učio o zelenoj infrastrukturi, bivao je volonterom koji čisti "Begečku jamu". Sve to, naravno, skromno uz pratnju fotoaparata i izveštavanje o svakom koraku. 
I tako od nemila do nedraga, od Ledinaca do Begeča, od jama do novinarskog šljama, od šuma do mažoretkinja, sve je stigao i svuda ga je bilo. Kilometre je prešao i u nekom trenutku mora da je pomislio: "Bože, ima li negde neka klupa?"
 
"Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete", čuju oni što imaju direktnu vezu sa Svevišnjim u takvim trenucima. I, zaista, ukaza se klupa. Kako to biva, klupa koja gleda na zid ukrašen navijačkim grafitima postade predmetom političkom spora. Reč Bravo, reč SNS, a svi se, čini se, nekako dobro sprdaju. 
Novosadski naprednjaci rekoše u saopštenju i ono "pametnom dosta". Tu su, nažalost, pogrešili, jer pametnom je već odavno previše. Preporuka fraze koja ne znači ništa za sledeći put: "Ko poslednji izađe, nek ugasi svetlo".
 
Dobili smo i prvo istraživanje javnog mnjenja o političkom raspoloženju građana. Kako je Faktor plus zaključio, na osnovu uzorka od 1.000 ispitanika, koalicija naprednjaka i socijalista nema većinu u Novom Sadu. 
 
Prema objavljenim rezultatima, SNS i SPS su na 44,1 odsto, a nekih sedam odsto manje ima lista Srbija protiv nasilja kojoj je priključena i koalicija NADA. Pokret Branimira Nestorovića je još jedini iznad cenzusa, ali imajući u vidu da su se "Mi" raspali na nekoliko "Ja", mala je verovatnoća da će se pojaviti bilo kakva Nestorovićeva lokalna organizacija. Nasuprot tome, ostaje nepoznanica šta se u ovom istraživanju dogodilo sa Bravo, Zajedno, Zeleno-levim frontom i da li su svi đuture tutnuti u Srbiju protiv nasilja.
 
Međutim, istraživanje pokazuje i da građani ne razumeju u potpunosti šta su mogućnosti gradske vlasti. Najviše njih smatra da bi ona trebalo da rešava ekonomske probleme, na šta može samo delimično da utiče, na primer kroz dovođenja investicija. Da gradska vlast neće rešiti ekološke probleme ne treba ni objašnjavati, ali jeste zanimljivo da je ovo istaknuto, što bi moglo da se dovede u vezu sa hroničnim nedostatkom zelenila u gradu i prekomernim zagađenjem. 
 
Ipak, među rezultatima nema odgovora na jedno pitanje koje bi moglo da se ispostavi kao ključno - koliko Novosađana je uopšte spremno da izađe na predstojeće lokalne izbore? Nema sumnje da će SNS u izbornom danu angažovati sve svoje resurse kako bi namakao što veći broj glasova, dok opozicija mora da animira svoje birače i ubedi Novosađane da o svom gradu treba da odlučuju oni.
Od prošlonedeljnih aktivnosti izdvajamo i tvrdnju kako je od 2000. do 2012. godine, tokom "žute" vlasti oličene u Bori Novakoviću, više ljudi upisano u birački spisak nego u poslednjih 10 godina. Bivši radikali brišu i svoju pobedničku prošlost. Zaboravljaju današnji naprednjaci da su od 2004. do 2008. na vlasti bile prethodne verzije njih sami. 
 
Dalje, Sasvim druga priča je organizovala gradski referendum o garaži kod Riblje pijace. Poručili su građanima da se i oni pitaju. Ono što je sitnim slovima ispisano jeste da je u pitanju bila samo simulacija gradskog referenduma. 
 
Možemo povesti raspravu, da li je akcija Sasvim druge priče simulacija jer predstavlja stvarnim nešto što istinski ne postoji? To nešto je, naravno, direktno uključivanje građana u donošenje odluka? Ili je, recimo, simulacija jer je bliže tome da prikaže istinitim nešto što postoji samo na nivou političke manipulacije? To nešto je, recimo, realni opozicioni kapacitet Sasvim druge priče?
 
Oni koji trče maratone kažu da je sve u glavi. Zato, čelični živci za maratonsku kampanju. Pa ko duže izdrži. Sreća sva, makar klupi ima dovoljno. 
 
***
 
Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije.  Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.
  • NSvetlana

    26.03.2024 08:08
    Bravo
    Odličan tekst!
  • Milica

    25.03.2024 20:19
    Dodjite na Grbavicu
    Da vidite sto videli niste, planiranje i SNS na delu. Postavili su dve klupe koje gledaju u limene garaze, udaljene od njih mozda 1,5 ili 2 m najvise. Pri tom su te klupe bukvalno pod prozorima stanarima zgrade. Necuveno!!! Lako ih je naci, krenete iz Ljermontove, precicom ka Antona Cehova 30 (ili obrnuto, svejedno).
  • zztop

    25.03.2024 16:30
    Maratonci SNS-a trče poslednji krug ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.