Iran uskoro dobija restorane sa robotima - konobarima

Prvi restorani u Iranu sa robotima kao osobljem trebalo bi da se pojave za samo nekoliko meseci.

Tim inženjera na čelu sa Ismailom Mehrabiom, ekspertom kompjuterske tehnologije proveo je skoro godinu dana dizajnirajući robota konobara.

Roboti će biti opremljeni sa naprednim audio sistemom koji će im omogućiti da komuniciraju sa kupcima na nekoliko jezika i da izraze zadovoljstvo ili nezadovoljstvo preko svojih lica.

"To će pomoći da se stvori prijateljska atmosfera između čoveka i mašine", kaže njihov tvorac Merhabi.

Stolovi u takvim robo-restoranima će biti opremljeni tabletima preko kojih će gosti naručivati hranu i piće, a biće im omogućeno i onlajn plaćanje.

Mehrabi je istakao da slične "robotizovane" ustanove već postoje u Kini, Singapuru, Maleziji, SAD i Velikoj Britaniji, ali će se roboti konobari u iranskim restoranima ipak razlikovati od svojih stranih kolega.

"Mašine u postojećim prostorima obično se kreću unapred određenim pravcima, dok će naši roboti moći sami da biraju svoju putanju zahvaljujući posebnom algoritmu", dodao je ovaj kompjuterski ekspert.

  • Недељко

    04.03.2017 09:43
    Када се то десило?
    Је ли научници, јесте ли од рођења такви магарци или се та трансформација десило на вашем развојном путу? Шта ће ми робот конобар? Гурни робота у рудник, нуклеарну електрану или каменолом. Зашто отуђујете људе једне од других?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija