Poslovi u kojima ljude neće moći da zamene roboti

Novinarka portala BBC Livija Geršon u nedavnom članku istražila je temu poslova na kojima ljude neće moći da zamene mašine odnosno roboti. U nastavku prenosimo delove njenog članka.
"Tehnologije poput veštačke inteligencije i obrade podataka menjaju poslovni svet. Poslovi u maloprodaji nestaju u Sjedinjenim Američkim Državama, ljude zamenjuju roboti. U Kini nekada nisko plaćene poslove u proizvodnji sada rade roboti. Studije su pokazale da je sada u Americi 40 odsto poslova u opasnosti od automatizacije, kao i dvie trećine poslova u zemljama u razvoju.
 
No, jedan deo poslova je nezamenjiv: oni za koje su potrebne emocionalne veštine. Izrađuju se mašine koji prepoznaju emocije na ljudskim licima i u glasovima, ali daleko su od simuliranja stvarne empatije, a vekovima se raspravlja o tome da li su mašine s pravim osećanjima uopšte moguće.
 
Ukoliko ti poslovi ne budu mogli da se automatizuju, postojaće velika potražnja za radnicima s tim veštinama. No, za sada su te vrste poslova lošije plaćene: ankete su pokazale da su socijalni radnici i profesori u srednjim školama među najpotplaćenijim profesijama."
 
Prednosti emocionalnih veština
 
"Emocionalne veštine uključuju sve sposobnosti zbog kojih možemo prepoznati i primereno odgovoriti na emocionalna stanja u sebi i drugima. Sveprisutni su, a istovremeno nevidljivi deo brojnih i raznolikih poslova, od rada na blagajni do pronalaženja novih klijenata u prodaji.
 
Uz robotizaciju koja se sve više širi, uspešno sarađivanje s drugima postaje ključno za uspešni posao.
 
Revizija Svetske banke iz 2016. godine pokazala je da 79 odsto zaposlenih rangira socioekonomske veštine poput iskrenosti ili sposobnosti za rad u timu kao najvažnije.
 
Emocionalne veštine su posebno važne u zdravstvu, gde postoji povećana potražnja za radnicima zbog povećanja globalnog stanovništva i širenja bolesti. Tu pripadaju visoko obrazovani doktori i tehničari kojima je rad s pacijentima povezan s tehničkim veštinama, kao i radnici kojima su glavni zadaci potpora i komunikacija s pacijentima.
 
Obrazovanje je još jedno područje koje zahteva ljudski angažman kako bi se učenici motivisali, primetili problemi u razvoju i razvile društvene veštine. To važi i za obrazovanje odraslih. Veliki onlajn kursevi koji je trebalo da unaprede obrazovanje, pokazali su se kao neuspeh jer ih je samo od četiri do 15 odsto učesnika završavalo, a još manje ih je završavalo kurseve u siromašnijim zajednicama. S druge strane, na fakultetima gde je radilo "toplo" osoblje koje je podsticalo studente, stope završavanja bile su znatno više."
 
"Problem je u tome što su kvalitetan socijalni radnik ili specijalizovani predavač preskupi i velikom broju ljudi nedostupni. Veliki zdravstveni i obrazovni sistemi primaju velik deo podsticaja iz vladinih izvora, posebno u SAD-u, a osnovne i javne škole većinom finansira javnost.
 
Kako raste globalno stanovništvo, kojem je potrebna kvalitetna zdravstvena nega i obrazovanje kako bi napredovalo, potrebno je više novca uložiti u emocionalno vešte radnike", zaključuje Geršon.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.