Naučnik slučajno napravio samoobnavljajuće staklo

Japanski naučnik otkrio je slučajno novi tip stakla koje se može popraviti jednostavno tako što se slomljeni delovi pritisnu zajedno, ali biće potrebno još dosta vremena da bi se ta inovacija primenila u industriji.
Naučnik sa Univerziteta u Tokiju Ji Janagisava, rekao je da je otkrio novi materijal slučajno dok je proučavao lepkove sposobne za delovanje na vlažnim površinama.
 
U laboratorijskom ogledu 33-godišnji Janagisava lomi na pola mali komad stakla, a zatim pritiska dva dela jedan uz drugi u trajanju od 30 sekundi na sobnoj temperaturi pre nego se dogodi "čudo" - staklo je ponovo u jednom komadu. Komad rekonstruisanog stakla čini se otporan.
 
To organsko staklo, slično akrilnom, proizvodi se iz kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida, čija hidrogena povezanost daje staklu samoobnavljajuću sposobnost.
 
Ta bi inovacija mogla bi da omogući udvostručen ili čak utrostručen rok trajanja brojnih predmeta od stakla.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija