Četvoro mrtvih, četvoro zarobljenih u rudniku Dubrava

Četiri osobe poginule, a jedna povređena u rudniku Dubrava kod Tuzle posle zemljotresa koji je sinoć pogodio područje Tuzlanskog kantona.
Četiri osobe poginule, a jedna povređena u rudniku Dubrava kod Tuzle posle zemljotresa koji je sinoć pogodio područje Tuzlanskog kantona.

Spasilačke službe tragaju za četiri osobe koje su ostale zatrpane na površinskom kopu "Dubrave", javlja portal Kliks.ba. Jedna osoba je sinoć izvučena i prevezena na Klinički centar Tuzla.

"Osoba sa incijalima M.D. je dovezena na Kliniku za ortopetiju i traumatologiju, ali je, nakon pregleda odbila hospitalizaciju i otišla kući", izjavila je za "Dnevni avaz" portparolka UKC Tuzla Ersija Ašćerić - Mujedinović.

Prema nezvaničnim informacijama na PK Dubrave zatrpani su A.Š., A.D, A.A. i još jedna osoba, a sumnja se da su u obrušavanju zemlje smrtno stradali. Na mestu nesreće nalaze se pripadnici Jedinice za specijalne namene MUP-a TK, a prilaz je otežan zbog velikih količina blata.

Prema rečima Sakiba Muhtarevića, direktora Površinskog kopa Dubrave, uviđaj Kantonalnog tužiteljstva Tuzla još uvek traje.

"Uviđaj je započeo tokom noći pod rukovodstvom kantonalne tužiteljke Ganijete Arifhodžić, kao i glavnog federalnog rudarskog inspektora. Trenutno se vrši otkopavanje zemlje i očekujemo ubrzo da dođemo do tela stradalih" rekao je Muhtarević za "Dnevni avaz".

Kliks.ba navodi da su oni nelegalno boravili na PK Dubrave gde su ilegalno kopali ugalj i od njegove preprodaje zarađivali za život.

Zemljotres jačine 3,6 stepeni Rihtera pogodio je prethodne noći područje TK, a prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije epicentar zemljotresa bio je u regionu Kalesije u subotu u 20:20 sati. Zemljotres takvog intenziteta ne može da izazove štete na objektima, ali stanovništvo može da ga osetiti. Novinar "Dnevnog avaza" koji se nalazi u blizini mesta nesreće javlja da su ekipe za spasavanje već došle do jednog traktora koji je bio zatrpan, te tela jednog od poginulih.

Prema dosadašnjim saznanjima, nesreća se dogodila nakon što su određena lica došla u ugljenu etažu u kop i to sa dva traktora. U jednom momentu došlo je do klizanja jalovinske etaže i došlo je do zatrpavanja ta dva traktora i, verovatno, četiri lica. Naime, čovek koji je izbegao nesreću kazao je da ih je bilo petorica.

"Na njih se obrušilo četiri do pet hiljada kubika zemlje i pokušavamo doći do zatrpanih osoba", rekao je Nuraga Duranović, glavni rudarski inspektor FBiH.

Pronađeno telo jednog poginulog, traga se za još trojicom

Spasioci su izvukli telo Edina Herića i tragaju za još tri poginule osobe koji su ostale zatrpane kada se na njih obrušila zemlja posle zemljotresa koji je pogodio područje Tuzlanskog kantona, javili su danas bosansko-hercegovački mediji.

Prema najnovijim informacijama sa lica mesta - Površinskog kopa "Dubrava" u Tuzli, spasioci su jutros nešto pre 9 sati došli do tela poginulog Herića i još se radi na iskopavanju i uklanjanju zemlje koja je zatrpala još tri osobe. Policija je zabranila prilazak mestu nesreće, a porodice stradalih su došle na lice mesta, javlja reporter Avaza.

RTV Federacija BiH javlja da su "Alem Dedić, Reuf Alibašić, Adel Šehić i Herić poginuli sinoć tokom nelegalnog kopanja uglja".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet