Bivši zatvorenici iz Gvantanama kao biljke

Šest bivših zatvorenika iz Gvantanama, koji su poslati u Urugvaj, "pretvoreni su gotovo u biljke tokom njihovog pritvora", izjavio je predsednik Urugvaja.
Šest bivših zatvorenika iz Gvantanama, koji su poslati u Urugvaj, "pretvoreni su gotovo u biljke tokom njihovog pritvora", izjavio je predsednik Urugvaja.

Zatvorenici su poslati u Urugvaj u sklopu nastojanja predsednika SAD Baraka Obame da zatvori američki zatvor Gvantanamo na Kubi.

U intervjuu za Rojters, četiri dana pre nego što njegov naslednik Tabare Vaskez preuzme dužnost, predsednik Hose Muhika je rekao da šestorici zatvorenika nedostaje snaga volje da nauče španski jezik i da se integrišu. Muhika, bivši gerilski lider koji je sam bio u zatvoru tokom vojne diktature 1973-85. nazvao je Gvantanamo "ljudskom sramotom". "Potrebno im je da se oporave, ali ja ne znam da li će uspeti."

Muhika je jedan od najpopularnijih lidera u Latinskoj Americi zbog direktnog stila govora i saosećanja prema najsiromašnijim slojevima društva. On je Uragvaj postavio na mapu sveta uz pomoć radikalnih mera, kao što je njegova odluka da primi zatvorenike iz Gvantanama, ali i da legalizuje gajenje, distribuciju i prodaju marihuane.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet