Memoari Mandele biće objavljeni 2016.

Posthumni memoari Nelsona Mandele, o periodu kada je bio prvi demokratski izabran predsednik Južne Afrike, biće sledeće godine objavljeni širom sveta, najavljeno je u Londonu.
Posthumni memoari Nelsona Mandele, o periodu kada je bio prvi demokratski izabran predsednik Južne Afrike, biće sledeće godine objavljeni širom sveta, najavljeno je u Londonu.

Izdavač Pan Makmilan naveo je da će nastavak Mandelinog bestselera,
autobiografije "Duga šetnja do slobode", po kojoj je snimljen i film čija je premijera bila krajem 2013, izaći u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, Indiji, Australiji i Okeaniji 2016. Prava za njegovo objavljivanje u SAD i Kanadi još nisu prodata.

Izdavač je naveo da Fondacija Nelsona Mandele ima "pozamašan ali nezavršen rukopis Mandele", napisan pre nego što je umro u decembru 2013. u 96. godini. Prema želji njegove udovice, rukopis će završiti grupa bivših Mandelinih savetnika.

Mandelina udovica rekla je da je njen suprug rad na knjizi počeo 1998, pred kraj petogodišnjeg predsedničkog mandata. Ona je dodala da ga je Mandela video kao "prirodni nastavak 'Duge šetnje'", u kojoj je opisao svoje rane godine, političku borbu protiv aparthejda u Južnoj Africi i 27 godina koje je proveo u zatvoru.

Pan Makmilan je naveo da će knjiga, koja još nema naslov, biti "iskrena i oštroumna slika teškoća sa kojima se Mandela suočavao tokom predsedničkog mandata, ali i pogrešnih koraka u savremenoj Južnoj Africi".

Glavna urednica knjige Džordžina Morli rekla je da će u njoj Mandela "podsetiti čitaoce za šta se zalagao, i kako je i dalje moguće da njegova vizija i politička filozofija promene ne samo Južnu Afriku već i ceo svet".

Mandela je pušten iz zatvora 1990, a 1994. je pobedio na prvim izborima u Južnoj Africi na kojima su učestvovali pripadnici svih rasa. Zajedno s bivšim predsednikom Severne Afrike Frederikom de Klerkom dobio je 1993. Nobelovu nagradu za mir, za pregovore koji su okončali vladavinu belaca. On je napustio predsedničku funkciju 1999, kako bi mogao da se posveti dobrotvornom radu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet