Produžen pritvor Asanžu

Švedski Vrhovni sud odbacio je žalbu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da poništi rešenje o njegovom pritvoru zbog optužbi da je izršio seksualni napad, saopštio je sud.
Švedski Vrhovni sud odbacio je žalbu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da poništi rešenje o njegovom pritvoru zbog optužbi da je izršio seksualni napad, saopštio je sud.

U saopštenju suda je navedeno da je odluka tužilaca da ispitaju Asanža u Londonu uticala na odluku suda da mu produže pritvor.

Asanž je sredinom aprila pristao da bude ispitan u ambasadi Ekvadora u Londonu u vezi sa optužbama za seksualni napad. On boravi u ambasadi od juna 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za napad na dve žene 2010. godine, što on negira. Švedski tužioci su u martu naveli da žele da saslušaju Asanža u Londonu i odustali od ranijeg zahteva da to bude u Švedskoj.

Asanž strahuje da će, ako ga Britanija izruči Švedskoj, onda doći do ekstradicije u SAD gde bi mu moglo biti suđeno zbog odavanja poverljivih informacija nakon što je pre pet godina objavio američke vojne i diplomatske dokumente.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet