Nova droga na ulicama Sarajeva

Javnost u Bosni i Hercegovini i regionu skoro svakog meseca iznova šokiraju vesti o pojavi potpuno novih, opasnih vrsta opijata, koji veoma brzo postanu popularni među mladima, ukazuju mediji u BiH i navode primere medicinske prakse koji izazivaju sumnju da se na ulicama Sarajeva našla nova droga.
Javnost u Bosni i Hercegovini i regionu skoro svakog meseca iznova šokiraju vesti o pojavi potpuno novih, opasnih vrsta opijata, koji veoma brzo postanu popularni među mladima, ukazuju mediji u BiH i navode primere medicinske prakse koji izazivaju sumnju da se na ulicama Sarajeva našla nova droga.

Naime, lekari u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo (KS) imali su zapanjujuće iskustvo protekle sedmice kada im je dovezen mlađi pacijent koji je pod dejstvom narkotika imao veoma čudne reakcije, da bi slične simptome primetili u još šest slučajeva za samo 24 časa.

"Od šest primljenih pacijenata pod uticajem narkotika, što je neuobičajeno veliki broj tokom dana, dve osobe imale su epileptične napade, jake mučnine i teške psihofizičke reakcije. Preostale četiri osobe imale su apstinencijalnu krizu. Svi su se veoma loše osećali... Nešto čudno se dešava, ili je neka nova sintetička droga ušla u BiH ili je u pitanju nečista", kaže direktor Hitne pomoći KS Sena Softić Taljanović.

Direktorka Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS Nermana Mehić Basara pojašnjava da je nemoguće odmah otkriti da li je u pitanju neka nova droga ili je pacijent koristio mešavinu alkohola i supstanci što, takođe, može da izazove teške psihofizičke reakcije.

"Ovo su veoma osetljive stvari. U Evropi je prošle godine pronađena 81 vrsta nove droge. Ne može se saznati ni tačno poreklo, ni sadržaj. Svakodnevno se u raznim laboratorijima ukrštaju razne opasne supstance i dobijaju se nove vrste droge čija je cena pristupačna na crnom tržištu", navodi Mehić Basara.

  • Ja

    13.05.2015 10:44
    Alternativa
    A ima li koje drugo trziste osim crnog? Kazite, da ne idemo u klinc sa zakonom ... ako ne mora...
  • 13.05.2015 10:35
    Proučavanje hemije radi pokoravanja ljudi
    Samo mali eksperimenti vrlih naučnika koji služe
    kapitalizmu.
    Čije su ono baze u BIH? Prijatelja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.