Najveći teleskop na svetu u najsiromašnijem delu Kine

Kina završava sklapanje najvećeg radio-teleskopa na svetu, koji će biti u stanju da istražuje crnu materiju.

Kina završava sklapanje najvećeg radio-teleskopa na svetu, koji će biti u stanju da istražuje crnu materiju.

Teleskop FAST, čija izgradnja je počela u martu 2011, nalazi se u ruralnoj zoni Guidžu, u jednoj od najsiromašnijih provincija u zemlji, regionu u kojem četvrtina stanovika živi ispod granice siromaštva. Teleskop će biti u upotrebi za godinu dana, a pokriće prostor jednak veličini 30 fudbalskih terena.

Naučna zajednica teleskop naziva skraćenicom FAST a pun naziv mu je Radio teleskop sferičnog oblika prečnika 500 metara (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope).

Vlasti nisu otkrile cenu ovog projekta koji je zbog ogromnih troškova na meti kritika imajući u vidu aktuelnu ekonomsku situaciju u zemlji. Kina je već uložila ogroman novac u najmoćniji računar na svetu, Tianh/2, koji je 2013. koštao 370 miliona evra i koji dnevno troši struju u vrednosti od oko 59.000 evra.

Vlasti iz Pekinga izdvajaju milijarde dolara za svemirska istraživanja.

  • 08.08.2015 12:13
    I saka pirinca pride...
    Kakva Kina i njihov teleskop?!? Pa amerikanci su imali takav teleskop u Arecibu jos pre 50 godina. Toliko su zaostali za normalnim svetom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet