Fico: Slovačka izbeglice smatra iracionalnim i opasnim

Slovačka nikada neće prihvatiti izbeglice, jer ih smatra iracionalnim i opasnim, izjavio je danas premijer te zemlje Robert Fico.

Slovačka nikada neće prihvatiti izbeglice, jer ih smatra iracionalnim i opasnim, izjavio je danas premijer te zemlje Robert Fico.

"Nikad. Čak i ako ostanemo sami. Mi njih smatramo iracionalnim, opasnim i oni nikada neće nikoga spasiti niti išta rešiti", rekao je Fico u odgovoru na obavezujuće kvote izbeglica koje predlaže EU.

Istovremeno, češki premijer Boghuslav Sobotka predlaže vanredni samit EU, smatrajući neprimerenim da se o "takvim stvarima" odlučuje na nivou ministara EU. Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska čvrsto se protive obavezujućim kvotama za izbeglice, koje dolaze u Evropu iz Azije, sa Bliskog istoka i Afirke u potrazi za azilom.

Takav stav podstakao je ministra unutrašnjih poslova Nemačke Tomasa de Merzijera da predloži danas da se na zemlje članice EU, koje nisu spremne da prime izbeglice, izvrši pritisak preko sredstava iz fondova Unije. Nemačka kancelarka Angela Merkel, međutim, kasnije je ublažila izjavu De Merzijera poručivši da "pretnje nisu pravi način za postizanje sporazuma", a Fico je ocenio da bi takav potez značio i kraj EU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet