Siriza ponovo formira vladu s Nezavisnim Grcima

Grčka levičarska stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, osvojila je 35,54 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazali su u nedelju uveče objavljeni rezultati na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova.
Grčka levičarska stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, osvojila je 35,54 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazali su u nedelju uveče objavljeni rezultati na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova.

Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je je konzervativna Nova demokratija osvojila 28,07 odsto glasova.

Agencija Rojters navodi da će Siriza imati 145 od ukupno 300 mesta u parlamentu, a Nova demokratija 75. Odziv je bio 55,4 odsto. Nova koaliciona vlada Grčke, biće posle prevremenih izbora u istom sastavu kao i prethodna čija je ostavka te izbore i izazvala.

Atinska RTV SKAI javlja da su se svega dva sata posle završetka glasanja o formiranju Vlade dogovorili pobednik izbora i šef levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras i predsednik male desničarske stranke "Nezavisni Grci", Panos Kamenos.

Cipras i Kamenos su se već dogovorili o formiranju vlade svojih dveju stranaka, javlja SKAI kojem je u sedištu Sirize rečeno da Cipras ne namerava da razgovara s bilo kim drugim o drugačijem sastavu ili o širenju dogoverene koalicije. Taj dogovor trebalo bi da bude ozvaničen na sutrašnjim sastancima rukovodstava dveju stranaka.

Desničarska partija "Nezavisni Grci" - koalicioni partner Sirize u donedavnoj vladi je osvojila 3,7 odsto glasova, tj. 10 poslaničkih mesta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet