EK: Srbiji 17 miliona evra, Turskoj milijarda

Evropska komisija je danas odlučila da Srbiji i Makedoniji, kao pomoć u prevladavanju teškoća migrantske krize, dodeli po 17 miliona evra. Najveću pomoć dobiće Turska – milijardu evra.

Evropska komisija je danas odlučila da Srbiji i Makedoniji, kao pomoć u prevladavanju teškoća migrantske krize, dodeli po 17 miliona evra. Najveću pomoć dobiće Turska – milijardu evra.

Pred početak vanrednog samita lidera EU u Briselu, komesarka za budžetska pitanja Kristalina Georgijeva izjavila je da je Komisija odlučila da predloži izdvajanje dodatnih 1,7 milijardi evra za prevladavanje izbegličke krize.

Kako je precizirala, ta sredstva će biti upotrebljena unutar EU kako bi se unapredili objekti za prijem izbeglica i kapaciteti zemalja koje su najviše na udaru kako bi izašle na kraj sa njihovim prilivom, ali i za pružanje pomoći izbeglicama izvan EU. Sredstva će biti iskorišćena, navela je, pre svega preko Svetskog programa hrane, UNHCR-a i Crvenog krsta, ali i drugih humanitarnih organizacija, pogotovu onih čiji osoblje učestvuje u rizičnim operacijama u Siriji i Iraku.

Predsednik EK Žan-Klod Junker rekao je da Evropska unija mora da učini više od plana o obavezujućim kvotama za preraspodelu izbeglica među zemljama članicama koji je juče usvojen. Prema planu Komisije, države članice EU će moći da traže "timove za brzu intervenciju na granicama" kako bi zaštitile granice Evrope.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet