VIDEO: Protest u Podgorici, ultimatum Đukanoviću

Protestni skup Demokratskog fronta, na kojem se okupilo više hiljada ljudi, održan je večeras u centru Podgorice, uz ultimatum premijeru Milu Đukanoviću da do subote podnese ostavku i da bude formirana prelazna vlada.
Protestni skup Demokratskog fronta, na kojem se okupilo više hiljada ljudi, održan je večeras u centru Podgorice, uz ultimatum premijeru Milu Đukanoviću da do subote podnese ostavku i da bude formirana prelazna vlada.

"Imamo plan kako da smenimo diktatora", kazao je okupljenima jedan od lidera DF-a Andrija Mandić. On je pozvao koalicione partnere DPS-a da napuste Vladu.

Mandić je potom pozvao okupljene da prošetaju Bulevarom do zgrade MUP-a, kako bi mirno izrazili nezadovoljstvo zbog jučerašnje reakcije policije, koja je prekinula proteste DF-a ispred zgrade parlamenta, koji su trajali 21 dan. Mandić je na skupu rekao da je premijer Milo Đukanović oko 18.30 časova avionom napustio zemlju i zatražio da svi učesnici protesta budu mirni i da se ponašaju dostojanstveno.

Kako prenosi RTCG, okupljeni su krenuli sa Trga repulike ka Ulici slobode. Suzavac je, navodno, bačen u Ulici Stanka Dragojevića, ali se masa ne razilazi, navodi RTCG, dodajući da okupljeni građani skandiraju: "Milo, ubico" i "Gotov je". Došlo je do nekoliko okršaja protestanata i policije, kada su maskirani pojedinci gađali policiju bakljama, kamenjem i suzavcem. Povređeno je i nekoliko demonstranata.

DF je i sinoć organizovao okupljanje u Podgorici i tom prilikom je intervenisala policija jer su okupljeni građani polomili stakla na više izloga, bacali kamenice, suzavac i flaše prema policiji. Posle toga je policija, kako je saopšteno, u skladu sa zakonom upotrebila suzavac i gumene metke. Takođe, policija je saopštila da je sinoć sprečila nasilan ulazak u zgradu Skupštine Crne Gore.

OEBS: Sve strane da pokažu uzdržanost

Misija OEBS-a u Crnoj Gori saopštila je da je zabrinuta zbog nasilja tokom protesta u centru Podgorice i pozvala sve strane da pokažu uzdržanost.

Misija OEBS-a je ponovila svoj stav da je poštovanje vladavine prava osnova svake funkcionalne, moderne demokratske države. "Iako Misija veruje da je pravo na slobodne proteste ključni princip svake demokratije, takve demonstacije moraju da imaju i legalni status, a oni koji u njima učestvuju moraju da se rukovode zakonima države", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da je OEBS, koji promoviše slobodu medija, zabrinut zbog izveštaja o incidentima u kojima su učestvovali policija i novinari i pozivaju vlasti da nastave da sprovode mere kojima će omogućiti medijima da izveštavaju slobodno.

"Misija poziva sve strane da pokrenu politički dijalog u okviru relevantnih nacionalnih institucija", poručila je šefica misije OEBS-a u Podgorici, Janina Hrebičkova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet