Greškom proveo 13 godina u Gvantanamu

Zvaničnici američkog zatvora Gvantanamo utvrdili su kako je Mustafa al-Aziz al-Shamiri (37) iz Jemena, zatvorenik koji je proveo 13 godina u Gvantanamu, uhapšen zbog "greške u proceni njegovog identiteta".
Zvaničnici američkog zatvora Gvantanamo utvrdili su kako je Mustafa al-Aziz al-Shamiri (37) iz Jemena, zatvorenik koji je proveo 13 godina u Gvantanamu, uhapšen zbog "greške u proceni njegovog identiteta".

Kako piše "Gardijan", neimenovani američki zvaničnik rekao je da se ispostavilo kako je Al-Shamiri "obični islamistički vojnik" a ne kurir i trener Al-Kaide kako se to smatralo.

Američko ministarstvo odbrane ranije je tvrdilo kako je pomenuti zatvorenik bio borac u Avganistanu i da se borio na strani Al-Kaide. Zvaničnici ove institucije priznali su da su "pogrešno verovali da je Al-Shamiri imao značajniju ulogu jer su ga zamenili sa nekim drugim borcem sličnog imena."

"Verovalo se da je Mustafa Abd-al-Qawi Abd-al-Aziz al-Shamiri (YM-434) spadao među nekoliko pretećih džihadista koji su delovali u okviru Al-Kaide u Avganistanu. Verovalo se kako je radio kao kurir i trener, ali sada znamo da su to zapravo izvele osobe sličnog imena poput YM-434", navodi neimenovani zvaničnik Gvantanama.

Al-Shamiri je pritvoren 2002. godine, a još nije poznato da li će biti 49 zatvorenik koji je oslobođen iz zloglasnog američkog zatvora. Poslednjih godina raste broj oslobođenih zatvorenika nakon utvrđivanja kako više "ne predstavljaju opasnost po sigurnost SAD".

U zatvoru koji je osnovan nakon napada u SAD 11. septembra 2001. godine, još se nalazi oko stotinu zatvorenika.

  • G

    02.12.2015 16:28
    Lepo je što tzv. "civilizovane zemlje" ne rade ništa da spreče ili kazne SAD što zatvara ljude u logor i drži ih godinama i decenijama bez ikakvog suđenja. Npr. da SAD uvedu sankcije zbog takvog ponašanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet