Da li je uvreda nazvati predsednika Golumom odlučiće sudsko veštačenje

Turski lekar Bilgin Čiftči izgubio je posao i sada odgovara pred sudom. Da li će završiti u zatvoru zavisi od odgovora na pitanje da li je Golum pozitivan lik.

Turski lekar Bilgin Čiftči izgubio je posao i sada odgovara pred sudom. Da li će završiti u zatvoru zavisi od odgovora na pitanje da li je Golum pozitivan lik.

Turski sud angažovao je stručnjake da analiziraju lik iz "Gospodara prstenova", kako bi utvrdili da li je Bilgin Čiftči uvredio predsednika Redžepa Tajipa Erdogana poredeći ga sa zlikovcem iz filma. On je u oktobru izbačen sa Instituta za javno zdravlje Turske, nakon što je podelio "mim" u kome se turski predsednik poredi sa jezivim stvorenjem iz "Gospodara prstenova".

Vređanje šefa države u Turskoj se kažnjava zatvorom, pa je Čiftči optužen ubrzo nakon što se "mim" pojavio na njegovom fidu na Fejsbuku. On je, međutim, na sudu tvrdio da nikoga nije uvredio. Mnogi smatraju da Golum nije zlikovac i da bi, štaviše, mogao da bude i heroj. Na kraju krajeva, oslobodio je Srednju Zemlju od tiranije prstena tako što ga je odgrizao sa Frodovog prsta i (doduše, nehotice) zajedno s njim upao u lavu Uklete planine.

Kada je Čiftčijev advokat Hikran Danišman izazvao sudiju zbog njegovog tumačenja složenog lika, sudija je priznao da je gledao samo delove filma i pozvao tim stručnjaka da utvrde da li se Čivtčijeva odbrana može uvažiti. Među njima su dva univerzitetska profesora, dva stručnjaka za psihologiju ponašanja i stručnjak za filmsku i TV produkciju. Oni će imati dva i po meseca da prouče dokaze pre nego što se sud ponovo sastane u februaru. Danišman je izjavio da je suđenje preraslo u postupak za "spasavanje Golumove časti".

Ishod naučnog razmatranja, međutim, mnogo će manje uticati na Goluma, koji je, osim što je već mrtav, samo plod mašte Dž.R.R. Tolkina, nego na Čiftčija, kome, ukoliko bude osuđen, prete do dve godina zatvora. Turski krivični sud tvrdi da svako ko uvredi predsednika republike može biti osuđen na čak četiri godine, pogotovo ako je uvreda izneta u javnosti i ako iza nje stoji novinar.

"Predsednik i njegova vlada nemaju smisla za humor. Oni ne žele i ne vole slobodu govora i kritiku", izjavio je crtač stripova Seldžuk Erdem, čiji je magazin odgovarao na sudu zbog vređanja Erdogana. Od avgusta 2014. do marta ove godine, čak 236 osoba je bilo pod istragom zbog "vređanja šefa države", a 105 njih je i zvanično optuženo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet