Novi bilans: U nevremenu u Skoplju 21 žrtva, desetine povređenih

Najmanje 21 osoba je poginula, na desetine je povređeno, a više od 1.000 je evakuisano zbog poplava koje su posle nevremena pogodile Skoplje i okolna sela, saopštili su danas zvaničnici.

"Identifikovano je i predato porodicama 20 tela, a jedna osoba još nije identifikovana. To je stanje do 15.00 časova", rekla je Natalija Spirova Kodrić, načelnik Sektora MUP za odnose sa javnošću.

Predsednik Makedonije i vrhovni komandant oružanih snaga te zemlje Đorđe Ivanov obišao je danas poplavljena područja u prestonici Skoplju i okolnim selima.

U sinoćnom nevremenu najviše su pogođena mesta Stajković, Sinđelić, Smilkovci i Aračinovo, gde su pronađene žrtve, a prijavljena je i velika šteta, pri čemu su porušene i poplavljene kuće i vozila. Makedonska agencija navodi da će u regionima Skoplja i Tetova, koji su najpogođeniji nevremenom, biti proglašena vanredna situacija u narednih 15 dana.

Nevreme, sa vetrovima koji su duvali jačinom većom od 70 kilometara na sat, pogodilo je protekle noći severoistočna predgrađa Skoplja, a u nekim delovima je voda dostigla nivo od čak metar i po, javili su lokalni mediji. Makedonska policija i vojska u poplavljenim oblastima traže preživele i eventualne nove žrtve.

"Ovo je katastrofa, ovako nešto nikada nismo doživeli", rekao je gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski. Rojters javlja da su automobili na putevima ostali zaglavljeni pod vodom i da je neke od njih voda odnela i nekoliko stotina metara dalje u obližnja polja, a da je kružni put oko Skoplja teško oštećen poplavama, dok su neka predgrađa naročito pogođena.

AP prenosi da su neke oblasti bez struje, putevi neprohodni, a stotine kuća i vozila uništeno. Kiša je jutros stala, ali se večeras ponovo očekuje.

Prema informacijama koje je jutros objavio makedonski Hidrometeorološki zavod, u Skoplju je u poslednja 24 sata izmereno 93 litra vode po kvadratnom metru.

Grad Skoplje je odlučio da porodicama isplati pomoć od po 3.000 evra za svakog stradalog u velikom nevremenu koje je pogodilo glavni grad Makedonije.

  • gradjanin

    07.08.2016 12:16
    :(
    jadni ljudi... Makedonci baš imaju probleme u zadnje vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet