Gruevski kreće u "desoroizaciju" nevladinih organizacija

Lider vladajuće VMRO DPMNE i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski najavio je filtriranje nevladinih organizacija u Makedoniji, korak koji je nazvao "desoroizacija".
"Borićemo se za desoroizaciju Makedonije i jačanje nezavisnog građanskog sektora, koji neće biti ni pod čijom kontrolom. Pristupiće se regulisanju oblasti funkcionisanja nevladinih organizacija po modelu najnaprednijih demokratija u svetu", rekao je on pristalicama na protestu ispred Državne izborne komisije (DIK).
 
Gruevski je poručio da je to jedna od tački Proglasa koji je danas doneo Izvršni odbor VMRO DPMNE. Aktiviste građanskih organizacija i pojedinih medija koje kritikuju desetogodišnju vladavinu VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i političke protivnike, on i njegove pristalice pogrdno nazivaju "sorošoidi".
 
Pristalice VMRO DPMNE treći dan uzastopno okupile su se ispred zgrade u kojoj DIK razmatra prigovore opozicije, da im, kako kažu, ne bi bila ukradena izborna pobeda.
 
Na skupu ispred DIK-a čule su se i uvrede na račun lidera opozicionog SDSM-a Zoran Zaeva, a pristalice VMRO DPMNE na transparentu su poručili ambasadoru SAD Džesu Bejliju da se ne meša u unutrašnje poslove Makedonije. Oni su nosili i transparent na kome na engleskom jeziku piše: "Donalde Trampe, mi te volimo".
 
Prema preliminarnim rezultatima, VMRO DPMNE ima 51 mandat u skupštini sa 120 poslanika, SDSM 49 mandata, albanska Demokratska unija za integraciju, koja je poslednjih osam godina bila u koaliciji sa VMRO DPMNE ima 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca dva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet