Sarajevo među 10 najopasnijih gradova u Evropi

Podaci sa Numbeo platforme koji se odnose na indeks zločina u Evropi pokazali su da Italija, Francuska i Velika Britanija imaju najveći broj gradova na listi najopasnijih u evropskoj regiji.

Platforma Numbeo je analizirala svetske gradove na osnovu brojnih faktora koji se odnose na stanje rasta kriminala, bezbednosti na ulicama, straha od pljački, pretnji, maltretiranja, rasne, etničke i verske netolerancije i opasnosti od krađe.

Na osnovu te analize je napravljena lista deset najopasnijih gradova evropskog kontinenta, na kojoj prednjače Italija, Francuska i Velika Britanija.

Na desetom mestu se nalazi glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, za koji se navodi da ima umerenu stopu kriminaliteta. Kako dodaju, to ne znači da u Sarajevu nema silovanja, automobilskih krađa, pucnjava i imovinskih krivičnih dela. Prema izveštaju OSAC iz 2015. godine, ona su i te kako prisutna u tom gradu.

Posebna pažnja skreće se na džeparoše, kojih, kako navode, ima previše na ulicama Sarajeva, a posebno u turističkim delovima i u javnom prevozu.

U analizi se ističe da u Sarajevu cveta organizovani kriminal i da je BiH tranzitna ruta za transport droge, oružja i ljudi.

Odmah iza Sarajeva se nalaze Glazgov (Škotska), Roterdam (Holandija), Koventri (Engleska), Lil (Francuska), Marselj (Francuska), Napulj (Italija), Torino (Italija) i Bari (Italija).

Ubedljivo najopasniji grad je Rostov na Donu, koji se nalazi u južnoj Rusiji. Reč je o najvećem gradu u južnoj Rusiji, koji je ujedno i administrativni centar Rostovske oblasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rostova je 2015. godine saopštilo da je u periodu od aprila do juna u tom gradu povećan stepen kriminala za 21,3 odsto. Porast je uglavnom povezan sa usponom ilegalne trgovine oružjem i posledicama rata nakon otcepljenja Donbasa u Ukrajini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet