Stotine aktivista protestovalo protiv seče poslednje prašume u Poljskoj

Stotine aktivista za zaštitu životne sredine iz nekoliko evropskih zemalja okupilo se u drevnoj poljskoj šumi u Bjalovježi, protiveći se odluci vlade da ona bude posečena.

Ova poslednja evropska prašuma, koja se nalazi na listi Svetske baštine Uneska, predmet je žestokog političkog spora oko seče koju je naložila konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda.

Aktivisti za zaštitu životne okoline i Evropska unija protive se seči, dok poljska vlada tvrdi da je to neophodno da bi se izborili sa najezdom insekata štetočina.

U šumi su se poljskim aktivistima priključile kolege iz Nemačke, Holandije, Češke i drugih evropskih gradova.

Poljska je krajem jula saopštila da će nastaviti sa sečom šume, uprkos naredbi Evropskog suda pravde da se to zaustavi. Evropski sud pravde je prethodno naredio Poljskoj da obustavi seču drevne šume do konačne presude u sporu sa EU.

Vladajuća stranka u Poljskoj je dozvolila da se poveća seča u toj šumi, koja se nalazi sa obe stane poljsko-beloruske granice, a kao razlog navela je borbu protiv najezde insekata "potkornjaka".

Ekolozi, ipak, smatraju da je to izgovor kako bi se povećala eksploatacija drveta zbog profita i tvrde da vlasti hoće da poseku ne samo zaražena stabla, već i zdrava, od kojih su neka stara i 100 godina.

Umesto njih, biće zasađeno mlado drveće.

Protivnici seče strahuju da će ta šuma – složeni ekosistem u kome obitavaju bizoni, detlići i mnoge druge vrste – biti pretvorena u nešto što će zapravo biti plantaža drveća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet