Boris Džonson recitovanjem pesme obrukao Britance u Mjanmaru

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson recitovao je poemu iz kolonijalne ere u Mjanmaru, zbog čega je izazvao neprijatnost među prisutnima, a britanski ambasador je bio primoran da ga zaustavi, piše Gardijan.
Džonson je optužen za "neverovatnu neosetljivost", kako piše britanski list, pošto je recitao deo kolonijalne pesme Radjarda Kiplinga pred zvaničnicima Mjanmara u januaru ove godine. Da stvar bude još gora, sve se dogodilo unutar Švedagona, najsvetijeg budističkog mesta u prestonici Jangonu.
 
Bivši gradonačelnik Londona počeo je da recituje uvodne stihove poeme "Put za Mandalej" uključujući stihove: "Kažu zvona hrama/ Britanski vojniče dođi nama". Mjanmar je bio britanska kolonija od 1824. do 1948. godine, a tokom 19. veka vodila su se tri rata, usled raširenog pokreta otpora prema kolonizatorima. 
 
Inače čitav događaj su zabeležile i kamere, ali će snimak biti objavljen u jednom od dokumentaraca Kanala 4. Gaf se dogodio u prvoj poseti nekog britanskog zvaničnika Mjanmaru posle pet godina. Džonson je očigledno bio nemaran, pošto je pesmu počeo da recituje, prema pisanju Gardijana, nakon ritualnog polivanja vode preko zlatne statue koju je on opisao kao "veoma veliko zamorče".
 
Ambasador Velike Britanije je stajao pored njega, vidno uznemiren, dok je ovaj izgovarao uvodne stihove kolonijalne pesme. 
 
"Na mikrofonu ste. Verovatno to nije dobra ideja", poručio mu je ambasador. Džonson se začudio i opisao poemu kao "dobru stvar", na šta mu je britanski zvaničnik rekao da to nije primereno.
 
"Zapanjujuće je da bi to uradio ovde. Postoji osetljivost kada je u pitanju britanska kolonizacija i ljudi u Burmi žale zbog toga. Na britanska kolonijalna vremena se gleda kao na poniženje i uvredu", poručio je direktor nevladine organizacije "Burma Campaign UK" Mark Farmaner.
 
Predstavnica Laburističke partije u britanskom parlamentu Rušanara Ali poručila je da postoji dugačka lista razloga zašto Boris Džonson ne može da bude premijer, te da bi događaj u Mjanmaru mogao da se doda na nju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet