Soroš dao 18 milijardi dolara za svoje Otvoreno društvo

Milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš dao je 18 milijardi dolara, veći deo svog bogatstva, svojoj dobrotvornoj organizaciji Otvoreno društvo.
Ta organizacija će postati drugo po veličini filantropsko društvo u SAD, odmah iza Fondacije Bil i Melani Gejts. Ta sredstva iznose više od tri četvrtine bogatstva Džordža Soroša koje je, prema Forbsu, procenjeno na 23 milijarde dolara.
 
Soroš (87) je godinama investirao novac u podršku liberalnih poduhvata u SAD i širom sveta. On je počeo da donira novac 1979, ali njegov oblik filantropije nije uvek išao glatko. Fondaciju za otvoreno društvo je osnovao pre više od 30 godina, sa ciljem "promocije demokratije i ljudskih prava u više od 120 država".
 
U Evropi njegov uticaj podstakao je niz protesta zbog navodnog mešanja u politiku. Mađarski parlament je čak usvojio zakon u aprilu koji će mađarskim vlastima omogućiti da zatvore univerzitet koji je on osnovao u Budimpešti.
 
Mađarski premijer Viktor Orban optužuje Soroša da vodi političke igre i da je uništio desetine miliona ljudi. Soroš je zauzvrat nazvao mađarsku vladu mafijaškom državom. U Rumuniji je optužen da "finansira zlo". 
 
Soroš je dugo bio jak Trampov protivnik i dao je više miliona dolara za kampanju Hilari Klinton.
 
On je upotrebio svoj novac da ostavi obeležje i svoj uticaj na više od 100 organizacija u više od 100 zemalja na pet kontinenata. Soroš je uložio novac u Planirano roditeljstvo, u pokret "Crni životi vrede" (Black Lives Matter) i dao 1,4 miliona dolara da doprinese usvajanju zakona u Kaliforniji da se posedovanje droge i manje krađe vode kao prekršaji.
  • abra_ka_dzabra

    19.10.2017 09:15
    Te organizacije su samo izbegavanje poreza.
  • petar petrović

    19.10.2017 04:36
    komedija
    Evo i ja premestio pare iz levog u desni džep

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet